Van der Wiel in bestuur Global Young Academy

| Paul de Kuyper

Wilfred van der Wiel is gekozen in het dagelijks bestuur van de Global Young Academy, een groep van 200 vooraanstaande wetenschappers uit de hele wereld. De UT-hoogleraar nano-elektronica gaat bovendien het Young Scientist Ambassador Program leiden.

Van der Wiel is een van de negen nieuwe leden van het dagelijks bestuur van de Global Young Academy (GYA). Hij werd eind vorige week in Chili door de andere leden benoemd tijdens de jaarvergadering van het genootschap van jonge onderzoekers.

De Global Young Academy heeft onder andere tot doel de ontwikkelde landen en ontwikkelingslanden dichter bij elkaar te brengen. Tijdens hun jaarlijkse conferentie worden lezingen en workshops gehouden, en praten de leden met elkaar over gezamenlijke projecten.

Nederland gidsland

Naast Van der Wiel zijn nog vijf Nederlanders lid van de GYA. Een van hen, VU-hoogleraar Gijs Wuite, zit ook in het nieuwe dagelijks bestuur. Van der Wiel: ‘Nederland is dus goed vertegenwoordigd.’

Volgens de UT-hoogleraar is Nederland een gidsland voor de GYA. ‘Nederland heeft als tweede land ter wereld, na Duitsland, een Jonge Akademie opgericht. Al snel hebben wij een leidende rol op ons genomen. Je ziet bijvoorbeeld dat ideeën van De Jonge Akademie overgenomen worden door de Global Young Academy.

Ambassador Program

Wilfred van der Wiel krijgt nog een mooie nieuwe functie binnen de GYA. Hij gaat het Young Scientist Ambassador Program leiden. ‘Met het ambassadeurschap willen we bereiken dat ontwikkelingslanden en ontwikkelde landen bij elkaar worden gebracht.’

‘Dat doen we door voorlichting te geven op scholen, bijvoorbeeld door in een township in Zuid-Afrika te vertellen over wetenschap. Ook helpen we nationale academies van de grond te krijgen in landen die zo’n club nog niet hebben’, vertelt de UT-hoogleraar.

Volgend jaar Canada

De annual general meeting van de GYA vond plaats van 21 t/m 25 mei in Santiago de Chile. De volgende conferenties is in 2015 in Canada.

UT-hoogleraar Hans Hilgenkamp was vier jaar geleden een van de oprichters van de GYA. Hij is nu geen lid meer.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.