'Er valt nog grote winst te behalen'

| Jellien Tigelaar

De Shell Eco-Marathon in Rotterdam, waar het Green Team Twente ook aan mee doet, is vandaag begonnen. In deze race draait het niet om snelheid, maar om het zo efficiënt en zuinig mogelijk rijden. Het UT-team gaat met hun waterstofauto, de UTmotive, de strijd aan met tweehonderd andere teams. De eerste testritten zijn inmiddels achter de rug.

Sander Schotman (21) vertelt: ‘Vandaag hebben we de tweede testrit gereden, en die verliep hartstikke soepel. Andere jaren hebben we wel wat problemen gehad, maar dit jaar ging alles goed. We hebben tijdens de testritten mooi wat data binnen kunnen halen, die we hebben gebruikt voor aanpassingen over bijvoorbeeld het optrekken.’

Het team won bij hun debuut in 2012, vorig jaar werd Green Team Twente derde. Het team wil dit jaar weer in de top 3 eindigen. Hoe? ‘We gaan voor een verbruik van 1 op 1000. We hebben grote stappen weten te maken en goed inzicht in wat de auto kan. Hiermee hopen we een goede voorsprong te hebben op de andere teams’.

Toch moet er nog wel wat gebeuren. ‘Berekeningen laten zien dat we nog wel wat stappen kunnen maken. Morgen wordt er hier een nieuwe brandstofcel afgeleverd, die moeten we nog inbouwen. Hier valt een grote winst op te behalen als het gaat om efficiëntie.’

Morgen staan er verschillende tests op het programma, voordat zaterdag en zondag de competitiedagen beginnen. Het team krijgt vier pogingen, waarvan de beste telt. ‘Gister werd het verbruik van de auto door een harde wind zomaar twee keer zo hoog, dus we hopen op goede weersomstandigheden’.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.