Tom Lankhorst techniekstudent van het jaar

| Cynthia Bergsma

UT-student biomedische technologie Tom Lankhorst heeft gisteren de titel Techniekstudent van het jaar 2014 binnengehaald. Hij krijgt van organisator KIVI €750 en 'onmetelijke eer'.

Photo by: Arjan Reef

De 12 door KIVI geselecteerde deelnemers moesten gisteren drie rondes doorlopen. Een IQ-test met de onderdelen ruimtelijk inzicht, rekenvaardigheid, spelling en geheugen vormde de eerste hobbel. Voor de tweede ronde kwam Science on Tour met een aantal wetenschappelijke fenomenen die de deelnemers moesten verklaren. In de derde en laatste ronde moesten de deelnemers aan de jury en het publiek duidelijk maken waarom nou juist zij Techniekstudent van het jaar 2014 zouden moeten worden.

Tom Lankhorst deed dat als beste, maar vond het ‘geen kleinigheidje’ om te winnen. ‘Van tevoren was ik absoluut niet zeker van een podiumplaats. Ik ben blij dat ik de jury en het publiek heb weten te overtuigen dat ik de Techniekstudent van het Jaar ben en dat ik een bijdrage kan leveren in mijn vakgebied.’

Lankhorst, die dit jaar zijn bachelor cum laude hoopt af te sluiten, wil aansluitend een master Embedded Systems volgen. Daarmee, in combinatie met zijn bedrijfje in de software ontwikkeling, hoopt hij een rol te gaan spelen in de gezondheidszorg. ‘Ik denk dat ik met mijn duidelijke doel de jury overtuigd heb,’ vertelt Lankhorst. ‘In mijn pitch maakte ik mijn zorgen duidelijk over het huidige zorgstelsel. Dat kunnen we verbeteren door medische techniek toegankelijker te maken in de huiskamer van consumenten. Het is een duidelijk nastreefbaar plan, dat volgens mij het verschil kan gaan maken.’

Organisator Maarten van Poppelen zegt terug te kijken op een middag van niveau, met 12 sterke deelnemers. De tweede plek, een ballonvaart over Enschede, werd gewonnen door Bram Leenders. Een dagje skydiven, de derde plek, werd veroverd door Rolf Postma.