UT-robot opent AEX met gongslag

| Paul de Kuyper

Met een slag op de gong opent een UT-robot aanstaande maandag de beursdag van de Amsterdamse AEX. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een robot de beurs opent.

De Light Weight Robot (type LWR4+) is door de UT gekocht van robotfabrikant KUKA om hem te gebruiken voor roboticaonderzoek. In de robotarm zitten sensoren die ervoor zorgen dat de robot zijn eigen bewegingen 'met gevoel' kan bijsturen. Masterstudent Jop Huttenhuis heeft de robot speciaal geprogrammeerd om de gongslag op Beursplein 5 uit te voeren.

De beursopening door de robot staat symbool voor de samenwerking tussen Shell en de UT in het PETROBOT-project, een door de Europese Commissie gefinancierd onderzoeksprogramma met een budget van 6,2 miljoen euro. De UT en Shell doen in dit project samen met andere universiteiten en het bedrijfsleven onderzoek naar robots die op den duur mensen kunnen vervangen bij inspecties in drukvaten en opslagtanks in de olie-, gas- en petrochemische industrie.

Maandag drukt Shell-topman Gerald Schotman op een knop waarna de UT-robot in actie komt en met een gong de Amsterdamse beurs opent.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.