Wiskundige toptalenten naar UT

| Maaike Platvoet

Dankzij financiering van het ministerie van OCW en NWO Exacte Wetenschappen krijgt de UT twee wiskundige toptalenten in huis. De onderzoekers Peter Dickinson en Christoph Brune zullen als tenure tracker aan de slag gaan. De een in de groep bij hoogleraar Marc Uetz, de ander bij hoogleraar Stephan van Gils van de faculteit EWI.

Photo by: Flickr.com | Mammaoca2008

De aanstelling van de twee onderzoekers aan de UT is onderdeel van een landelijk project om het universitair wiskundig onderwijs en onderzoek op niveau te houden, zegt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in een persbericht. In totaal worden vijftien mensen aangesteld binnen vier landelijke wiskundeclusters. ‘Deze wetenschappers zetten met hun tenure track positie een stap in hun wetenschappelijke carrière, maar geven tegelijkertijd ook de wiskundige staf in Nederland een ‘stevige impuls om zo de groeiende studentenaantallen te kunnen bedienen en het wiskundige onderzoek op niveau te kunnen houden’.’

Zowel Van Gils als Uetz zijn verheugd over de aanstellingen. ‘Het gaat hier om excellente onderzoekers, de toekomstige wiskundige top. Het was binnen de landelijke wiskundeclusters een stevige competitie om de beste mensen te krijgen Het is de UT gelukt om twee toppers binnen te halen. Heel mooi dat dit realiseerbaar is met financiering van de NWO en de UT’, aldus Van Gils. Zijn tenure tracker is Christoph Brune, die studeerde en promoveerde aan de Universiteit van Münster. ‘Hij is een uitstekende wiskundige, met op jonge leeftijd een indrukkend netwerk en mooie publicaties. Met zijn focus op 4D-imaging past hij in Twente uitstekend.’ Brune begon op 1 januari al aan de UT.

Ook Uetz is in zijn nopjes met de komst van Peter Dickinson. Deze tenure tracker studeerde aan de University of Cambridge en promoveerde later in Groningen. ‘Zijn promotor vertelde me dat hij de beste aio was die zij ooit had gehad’, aldus Uetz. Dickinson, die per 1 april aan de UT begint, zal zich in Twente bezighouden met het verder ontwikkelen van de theorie van optimalisatieproblemen. ‘Dat is belangrijk willen we hierin voorop blijven lopen’, zegt Uetz.

Door realisatie van deze tenure track posities wordt volgens NWO invulling gegeven aan de doelstellingen van het ‘Masterplan Toekomst Wiskunde 2.0’. Op basis van dit plan heeft het ministerie van OCW vier miljoen euro toegekend aan de wiskundeclusters. Op korte termijn zullen de wiskundigen hun ‘Vision document 2025’overhandigen aan het ministerie en daarin hun visie en ambitie presenteren van de Nederlandse wiskunde op de middellange termijn.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.