D66 peilt huisvestingsproblemen studenten

| Mart Rozema

D66 Enschede peilt in hoeverre studenten last hebben van de verplichte 'omzettingsvergunning voor onzelfstandige bewoning'. Het college van burgemeester en wethouders wil de regels voor de vergunning verscherpen.

Photo by: Arjan Reef

D66 Enschede peilt in hoeverre studenten last hebben van de verplichte 'omzettingsvergunning voor onzelfstandige bewoning'. Die vergunning is nodig om een koophuis aan meer dan twee mensen met een verschillende achternaam te verhuren. Het college van burgemeester en wethouders wil de regels voor de vergunning verscherpen.

Een vergunning voor omzetting wordt niet altijd zomaar afgegeven, omdat de gemeente maximum percentages voor onzelfstandige bewoning per buurt en straat heeft vastgesteld. Dit percentage varieert van 0,90% in Varvik-Diekman en Eekmaat tot 6,60% in het centrum, met een absoluut maximum van 12,0% per straat.

Het huidige college van B&W wil het percentage voor Twekkelerveld binnenkort verlagen tot 4,5%. Bovendien wordt er sinds 2011 geen vergunning meer afgegeven voor een pand dat naast een ander pand staat als dat al onzelfstandig wordt bewoond.

D66 Enschede zegt bang te zijn dat de maatregel ‘té effectief’ is en probeert met de peiling de situatie beter in kaart te brengen. Martijn Braber, nummer 3 op de kandidatenlijst van D66 Enschede en zelf oud-UT’er, vreest bovendien dat de problemen met de regeling in de toekomst alleen maar groter zullen worden.

‘Studenten zijn belangrijk voor onze stad. Als het college zelfstandig bepaalt dat het percentage voor Twekkelerveld wordt verlaagd, betekent dat feitelijk een stop op studentenhuisvesting in die wijk. Daar maken wij ons zorgen over’. Braber is niet zozeer voor het afschaffen van de vergunningen, maar wel voor meer maatwerk. ‘Het is een best ingewikkeld probleem. In Twekkelerveld kwam er te veel overlast van studenten. Het is prima om een balans aan te brengen.’

Meer oorzaken uitsluiting

Braber ziet nog meer oorzaken van wat hij noemt ‘categoriale uitsluiting van studenten’. ‘Het lijkt erop dat huiseigenaren de drempel voor de aanvraag van een dergelijke vergunning te hoog vinden en daarom maar geen zaken doen met studenten. Dat is niet altijd terecht. Bovendien horen we verhalen over studentenhuizen waar de hoofdhuurder verhuist, waardoor huisgenoten het huis uit worden gezet. En dan heb je nog het gerucht dat Duitse studenten geweigerd worden, omdat verwacht wordt dat die na hun studie direct weer vertrekken.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.