Openluchttheater wordt dit voorjaar opgeknapt

| Paul de Kuyper

Het openluchttheater tussen de sintelbaan en het campuszwembad krijgt deze lente een opknapbeurt. De ringen van de tribune worden versterkt en er komt een nieuwe kleedruimte voor de artiesten. In de toekomst wil campusmanager Monique van der Burg het theater ook inrichten als openluchtbioscoop.

De tribune van het openluchttheater (met 600 zitplaatsen) wordt komend voorjaar versterkt door bamboecomposiet (een bouwmateriaal) voor de houten wanden te plaatsen. Dit is nodig om te voorkomen dat de trapconstructie verzakt. Het in slechte staat verkerende houten kleedhokje voor de artiesten wordt vervangen door een nieuwere en ruimere kleedruimte. Ook komen er speciale rolstoelplaatsen op de bovenste ring.

Een jaar geleden dreigde het openluchttheater nog gesloopt te worden nadat de verstrekker van een renovatiesubsidie failliet was gegaan. De UT wilde toen zelf geen geld in het cultuurpodium steken. Later kreeg het theater alsnog subsidie van de provincie Overijssel. Met dat geld wordt dit voorjaar de opknapbeurt betaald.

Nog geen overkapping

Een van de wensen van het Vrijhof Cultuurcentrum was om het openluchttheater te voorzien van een overkapping zodat bij lichte regen voorstellingen niet geannuleerd hoeven te worden. Die overkapping komt er vooralsnog niet, zegt Campusmanager Monique van der Burg. ‘Maar de wens blijft wel. Deze subsidie is bedoeld voor renovatie, terwijl overkappen een vernieuwing zou betekenen. Misschien komt er een overkapping in fase 2.’

Openluchtbioscoop in de toekomst

Van der Burg wil het theater ook graag gebruiken als openluchtbioscoop. Ze onderzoekt daarvoor de (financiële) mogelijkheden. ‘Dat wordt dan fase drie. Je hebt daarvoor een zware beamer nodig en geluidsapparatuur die de UT nu nog niet heeft.’ De campusmanager denkt dat als die apparatuur er eenmaal is, het theater ook gebruikt kan worden voor openluchtcolleges.

Eind mei eerste voorstelling

Als het weer meezit en de renovatie voorspoedig verloopt, staat eind mei de eerste voorstelling weer op de planken van het openluchttheater. Het podium zal gebruikt worden voor optredens van de UT-verenigingen, voor Broodje Cultuur en voor bijzondere projecten zoals de musical Alice anderhalf jaar geleden.

Campusmanager Van der Burg wil de komende tijd bovendien in gesprek met andere podia zoals Atak en Concordia om te kijken of die partijen ook op de campus willen programmeren. ‘Het idee is dat ze ons als stadspodium gaan zien, en niet een UT-podium.’ Concrete plannen bestaan hiervoor echter nog niet.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.