Spin-off 4Silence wint Young Technology Award

| Paul de Kuyper

UT-spin-off 4 Silence heeft donderdagavond de Young Technology Award in de wacht gesleept, de prijs voor jonge innovatieve bedrijven uit Oost-Nederland. Aan de Award is een bedrag van 5000 euro verbonden. 4Silence heeft een manier bedacht om verkeerslawaai terug te dringen.

4Silence ontwikkelt zogenaamde diffractoren. Dat zijn een soort sleuven langs de kant van de weg waar het geluid van (vracht)auto’s in verdwijnt als ze langsrijden. Met het systeem is een geluidsreductie te realiseren van 4 tot misschien zelfs 5 decibel. 4Silence testte eind 2013 de diffractoren langs regionale wegen bij Hummelo en Soest. Het bedrijf, een spin-off van UT-wetenschapper Ysbrand Wijnant, geniet inmiddels belangstelling uit binnen- en buitenland.

Publieksprijs

Een bedrijf met UT-banden, Coblue Cybersecurity, viel donderdagavond eveneens in de prijzen. Deze onderneming verdiende de publieksprijs van de Young Technology Award, een bedrag van 1000 euro. Coblue, opgericht door (oud-)UT-studenten, helpt organisaties veilig online samen te werken.

De andere genomineerden voor de Young Technology Award waren SciSports, Q-able, Solar Solutions Worldwide en DiaDerma. Alleen die laatste twee bedrijven hebben geen UT-roots.