Voorwaardelijke schorsing voor campushuisarts

| Johannes de Vries

De huisarts op de campus van de UT heeft van het centraal tuchtcollege een voorwaardelijke schorsing van zes maanden en een proeftijd van twee jaar gekregen. De eis van de IGZ wordt daarmee door het centraal tuchtcollege terzijde geschoven.

De huisarts op de campus van de UT heeft van het centraal tuchtcollege een voorwaardelijke schorsing van zes maanden en een proeftijd van twee jaar gekregen. De eis van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om de campushuisarts definitief uit het BIG-register te schrappen wordt door het centraal tuchtcollege terzijde geschoven.

Het regionaal tuchtcollege in Zwolle besloot eerder wél om de campushuisarts zijn BIG-registratie af te nemen. In het hoger beroep bij het centraal tuchtcollege voerde de advocaat van de arts aan dat die maatregel buitenproportioneel was. Het centraal tuchtcollege lijkt daar nu in mee te gaan. Volgens het college heeft de huisarts de afgelopen twee jaar een verbetering laten zien in zijn functioneren. Daarom verdient hij volgens het tuchtcollege een kans om de ingeslagen weg voort te zetten. De IGZ zei eerder juist dat de campushuisarts al genoeg kansen heeft gekregen.

De fouten die de campushuisarts heeft gemaakt leiden dus wel tot een voorwaardelijke schorsing en een proeftijd van twee jaar. In die twee jaar moet de campushuisarts onder psychotherapeutische behandeling blijven. De IGZ moet bovendien over de schouder van de psychotherapeut heen kunnen meekijken naar de frequentie en inhoud van de behandeling. Wanneer de campushuisarts niet aan de voorwaarden voldoet, wordt de schorsing van zes maanden alsnog opgelegd.

Door een netwerkstoring kon het centraal tuchtcollege eerder vandaag alleen per telefoon over de uitspraak berichten. Toen meldde het college nog dat de schorsing van de huisarts onvoorwaardelijk was. Dat bericht - dat ook korte tijd op UT Nieuws te lezen was - blijkt nu niet te kloppen.

De klachten die tegen de huisarts zijn ingediend stammen vrijwel allemaal uit de tijd dat hij nog niet op de campus werkte.

Advocaat: huisarts 'verheugd'

De campushuisarts is momenteel op vakantie en kan niet zelf op de uitspraak reageren. Via zijn advocaat Rien Leemans laat hij weten dat hij 'verheugd is dat hij het centraal tuchtcollege heeft weten te overtuigen van zijn veranderde houding'. 'Aan de voorwaarden die het college stelt, was hij zelf ook al van plan gevolg te geven', aldus Leemans. Volgens de advocaat begrijpt de arts dat sommige mensen het vertrouwen in hem zijn kwijtgeraakt. Hij hoopt dat zij hem in staat stellen deze periode achter zich te laten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.