Rubicon- en Veni-bursalen winnen Dies-prijzen

| Johannes de Vries

Aansluitend op de Diesrede van Bram Nauta, werden zoals de laatste jaren gebruikelijk twee prijzen uitgereikt: de PhD-award en de Professor De Winterprijs. Menno Veldhorst en Tatiana Filatova gingen er met de prijzen vandoor.

Photo by: Arjan Reef

Aansluitend op de Diesrede van Bram Nauta, werden zoals de laatste jaren gebruikelijk twee prijzen uitgereikt: de PhD-award en de Professor De Winterprijs. Het bepalen wie de prijzen voor respectievelijk het beste UT-proefschrift en het grootste vrouwelijke wetenschappelijk UT-talent verdienden, was voor de één makkelijker dan voor de ander. Menno Veldhorst en Tatiana Filatova gingen er uiteindelijk mee vandoor.

Volgens de jury van de PhD-award had Menno Veldhorst te maken met veel concurrentie. Van de acht voorgedragen kandidaten, promoveerden er zeven cum laude. Het toekennen van de Professor De Winterprijs was volgens de jury juist heel eenvoudig. ‘De carrière van Filatova is veelbelovend,’ stond vanmiddag in de lofrede.

PhD-award voor intuïtief natuurkunde-inzicht

Veldhorst houdt zich bezig met supergeleiding, die kan ontstaan op het grensvlak van supergeleidende en niet-supergeleidende materialen. De jury prijst in haar lofrede de kwaliteit van zijn fundamentele onderzoek: ‘Hij heeft een exceptioneel groot intuïtief inzicht in de natuurkunde en beheerst zowel het experiment als de theorie zeer goed. Hij publiceerde in een snel tempo artikelen van hoge kwaliteit in belangrijke tijdschriften.’ En ook hier stelde de jury: ‘De wetenschappelijke carrière van Menno is veelbelovend.’

Erkenning voor Veldhorst was er eerder al in de vorm van een Rubicon-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), zodat hij aan de University of New South Wales in Sydney onderzoek kan doen naar teleportatie op een siliciumchip.

Maatschappelijk relevant onderzoek

Universitair docent Tatiana Filatova is het grootste vrouwelijke wetenschappelijk UT-talent van het afgelopen jaar. Ze ontvangt de prijs voor haar volgens de jury ‘maatschappelijk relevant onderzoek’.  Filatova houdt zich bezig met het ‘modelleren en simuleren van gekoppelde sociale-ecologische systemen’. Daarover publiceerde in samenwerking met drie gerenommeerde wetenschappers in het blad Environmental Modelling & Software (EMS). In 2011 kreeg ze een Veni-subsidie van de NWO.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.