Enjoy Jakarta: Indonesische muziek en lekker eten

| Cynthia Bergsma

De Indonesische studenten weten elkaar te vinden in Enschede. Indonesia Student Association Enschede (PPIE) organiseert jaarlijks meerdere evenementen met een Indonesisch tintje. Donderdagavond vond in de Bastille 'Enjoy Jakarta' plaats: met muziek, lekker eten en vooral veel gezelligheid.

Photo by: Arjan Reef

Het geurige Indonesische eten was door het hele Atrium, waar het spektakel plaats vond, te ruiken. Eigenlijk moest je je vooraf aanmelden, maar spontane bezoekers die kennis wilden maken met Indonesisch Enschede waren ook erg welkom. Met keuze uit vijf verschillende 'big meals' was er voor elk wat wils. Naast de hoofdmaaltijden was ter afwisseling voor kleine snacks gezorgd. Hapjes als een 'kue biggis', een stevig, zoet, gestoomd cakeje kom je niet in de supermarkt tegen, maar ze zijn wel meer dan de moeite waard om eens te proberen.

Bij de verschillende stands waren bijna tien verschillende snacks te krijgen, allemaal van Indonesische afkomst. Voor de Nederlanders onder de bezoekers was een risole (soort met vlees en groente gevulde kroket) waarschijnlijk het meest bekende gerecht. De rest bleef tot het moment van ophalen een verrassing, tenzij je toevallig eerder een 'Ketoprak', 'Soto Betawi' of 'Es doger' op je bord hebt gehad.

De avond stond niet alleen in het teken van eten. Met meerdere artiesten was er bijna de hele avond livemuziek. Naarmate de avond vorderde, werd er steeds meer gezongen en gedanst. Een match 'Makan kerupuk' bleek een wedstrijd koekhappen te zijn waarbij gebruik gemaakt werd van een Indonesische cracker. Vanaf het begin van de avond hing er een gemoedelijke sfeer. Er werd Engels, Indonesisch en Nederlands door elkaar gesproken. De opkomst was hoog, het Atrium was erg vol en druk, maar niemand stoorde zich daaraan. Er was immers volop Indonesische gezelligheid.