Student Research Award voor bacheloronderzoek naar zonne-energie

| HOP, Bas Belleman

De prijs voor het beste bacheloronderzoek van Nederland gaat dit jaar naar een scriptie over een nieuwe bron van energie: solar fuel. De winnares van de Universiteit Utrecht krijgt 1.500 euro.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Voor de vierde keer zette de Student Research Conference van universiteitenvereniging VSNU en University College Roosevelt het beste bacheloronderzoek in het zonnetje. Meer dan honderdtwintig studenten hebben hun werk ingestuurd. Uiteindelijk zijn 63 van hen uitgekozen. Onder de inzenders waren ook twee UT-studenten. Zij vielen niet in de prijzen

De studenten presenteerden hun onderzoek aan de jury, die Christine Verbeke (Universiteit Utrecht) tot winnaar uitriep. In haar onderzoek draagt zij een steentje bij aan solar fuel cells, waarin zonne-energie wordt opgeslagen. Ze had een ‘uiterst relevant en vernieuwend onderwerp’, aldus de jury.

Zonne-energie scoort goed op de conferentie. De allereerste winnaar kreeg in 2010 de eerste prijs voor haar ontwerp van een kooktoestel op zonne-energie, dat bedoeld was voor de Afrikaanse markt.

De twee eervolle vermeldingen gingen dit jaar naar studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen. Petrie van der Zanden onderzocht doceerstijlen en differentiatie in de klas en Jan Pille schreef over een soort minilaboratoria (biochips) waarin chemische reacties kunnen worden getest.

Vorig jaar kwam het beste bacheloronderzoek van de UT. Rogier Wildeboer won toen de Student Research Award.