'Groots met een lange ooo'

| Charlotte Rompelberg

Zo'n twintig studententeams wagen zich in de arena van de theatersport als komend weekend het Nederlands Studenten Kampioenschap losbarst. De verwachtingen zijn hoog, want de strijd is fel. Logisch: wie wil er nou geen badeend winnen?

Photo by: Website NSK Theatersport

Onder het thema ‘Groots met een lange ooo’ (afgeleid van Guus Meeuwis' tour 'Groots met een zachte G') vindt komend weekend in de Vrijhof het Nederlands Studenten Kampioenschap Theatersport plaats. Zo’n twintig studententeams uit heel het land gaan de strijd aan om de felbegeerde titel ‘beste studententheatersportteam’ in de wacht te slepen. Laat het improviseren maar beginnen!

‘Tijdens het weekend worden belachelijk veel theatersportwedstrijden gespeeld’, vertelt voorzitter Guido Boerboom van de NSK-commissie Pro Deo. ‘De studententeams moeten zich door middel van een poulesysteem opwerken om in de finale te kunnen spelen. Hiervoor moeten ze goed kunnen improviseren.’ Het publiek bepaalt namelijk grotendeels wat er tijdens de wedstrijd gebeurt; welke emotie er vertoond moet worden of op welke gekke locatie de scène zich afspeelt. ‘Door deze interactiviteit met de spelers is het erg leuk om toeschouwer te zijn,’ aldus Boerboom.

De jury beslist wie de wedstrijd wint en door mag naar een volgende ronde. Hierbij wordt gelet op inhoud, amusement en structuur. ‘De spelers moeten zich natuurlijk wel aan de richtlijnen van een bepaalde game (het format voor het spel, red.) houden om tot een eerlijke wedstrijd te komen. Degene die zondagavond de grote finale weet te winnen zal er met ‘de DUC’ vandoor gaan. Boerboom: ‘De DUC is een grote badeend die al jaren van winnaar tot winnaar wordt doorgegeven. Al zijn er tegenwoordig nog meer elementen aan deze symbolische prijs toegevoegd. Denk aan een opblaaskrokodil.’

Het moge duidelijk zijn dat het de studententeams niet per se om de prijs te doen is. Het belooft vooral een gezellig weekend te worden waarbij de meest gekke en orginele scenes gespeeld worden. Boerboom roept dan ook zoveel mogelijk studenten op om dit weekend een kijkje te gaan nemen. ‘Dit wil je niet missen!’

Voor meer informatie en het volledige programma, zie http://www.nsktheatersport.nl/.