'Ben je er klaar voor? Go!'

| Cynthia Bergsma

'Hier is je shirt met 30 deelnamehokjes. Na afloop van de training vinken we een hokje af. Vanaf vandaag kan je 300 doordeweekse dagen in het jaar meedoen aan Sport300 op de campus. Ben je er klaar voor?'

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Maandagavond 17:00 uur. In het Sportcentrum legt trainer Job van Regteren uit wat de bedoeling is. Sport300 is een initiatief om studenten en medewerkers van de UT in beweging te krijgen. Elke dag tussen 17 en 18 uur gaat één van de trainers met de fanatiekelingen van die avond het campusterrein op. Weer of geen weer, de trainers staan altijd klaar om met jou een campusroute af te leggen.

'Wie wil wandelen, mag wandelen. De rest rent in een rustig tempo naar de Vrijhof en terug. Go!', roept de trainer. Drie van de vier deelnemers gaat rennen. Terug bij de Vrijhof gaan we gezamenlijk verder. De trap op, rechtsaf, volgende trap op en dan weer naar beneden. Een keer of drie. Na wat buig- en strekoefeningen vervolgt de route naar de rode banken voor de Waaier. Wederom geldt, wie rennen wil, kan gaan rennen. Bij de banken van de Waaier is het tijd om te rekken en strekken. Dat ziet er natuurlijk sportief uit. Veel studenten die net uit college komen kijken nieuwsgierig toe. Je ziet ze denken: Wie zijn die bikkels? Ondertussen heeft niemand meer last te van de kou en de regen.

Job: 'Dat is het mooie van Sport300. Beginnen met sporten, zeker in deze tijd van het jaar, is niet makkelijk. Omdat je niet alleen hoeft te gaan, hopen we de drempel te verlagen.’

Gebruikmakend van de mogelijkheden die de campus biedt, vervolgen we onze weg. Hardlopend naar een trapje, waar we sprintend, hupsend, door de knieën buigend en zijwaarts op en weer af rennen. Wat buik- en beenspieroefeningen worden gedaan, gevolgd door een stukje rennen voor iedereen. We krijgen steeds meer de smaak te pakken en proberen elkaar te imponeren met wat sprintjes.

'Eindsprintje tot onder de brug?' vraagt een medesporter. Gloriemomenten van de finishetappe van de Batavierenrace komen boven, ware het niet dat het toen zomer was en er heel veel mensen stonden om aan te moedigen. Maar toch worden wel weer persoonlijke grenzen verlegd, en dat schijnt dan ook precies het doel te zijn van Sport300. Lekker bewegen, op je eigen manier. Ook de andere deelnemers zijn tevreden. Het eerste hokje op het shirt wordt afgevinkt.

‘De nadruk ligt op bewegen, niet per se op intensief sporten. 'Het belangrijkste is dat iedereen mee kan doen. Of je nu een goede conditie hebt of niet, wel of niet van hardlopen houdt, wel of geen oefeningen wilt doen, iedereen kan meedoen,' aldus trainer Job.

Elke dag wordt de dezelfde route gelopen, maar de invulling van de activiteiten is per dag verschillend. De start is om 17:00 melden bij het Sportcentrum.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.