Vrouwelijke wetenschappers in Viva 400

| Sandra Pool

Vijf vrouwelijke wetenschappers van de UT zijn genomineerd voor de Viva 400 , een jaarlijkse lijst van succesvolle en inspirerende vrouwen van gelijknamige tijdschrift. De ranking kent acht categorieën. De UT-onderzoekers Vanessa Evers, Femke Nijboer, Dong Nguyen, Pamela Habibovic en Loes Segers zijn genomineerd het onderdeel ‘knappe koppen’. Stemmen kan nog tot 10 november.

Photo by: Leon Krijnen

Loes Segerink (29) is onderzoeker bij de BIOS Lab-on-a-chip-group van Mesa+. Ze doet onderzoek naar vruchtbaarheid bij mannen. Ze ontwikkelde een chip waarmee de kwaliteit van sperma bepaald kan worden en werkt aan een chip die niet alleen de beweeglijkheid van de zaadcel vaststelt, maar ook iets zegt over de uiteindelijke functie van de zaadcel.

Vanessa Evers (39), hoogleraar Human Media Interaction van de faculteit EWI, onderzoekt hoe mensen interacteren met robots. Het is belangrijk dat mensen en robots goed met elkaar kunnen communiceren. Het doel van haar onderzoek is om robots te ontwikkelen die sociale, emotionele en psychologische behoeften van mensen vervullen.

Dong Nguyen (26), promovendus bij de faculteit EWI en het Meertens Instituut, bestudeert hoe geruchten verspreid worden via sociale media. Om te zien hoe verschillende groepen daarbij een rol spelen, ontwikkelde ze een computerprogramma dat de Nederlandse taal en cultuur bestudeert. Haar promotieonderzoek haalde de internationale pers zoals de Time en The New York Times.

Femke Nijboer (34) is onderzoeker bij het 3TU Centre for Ethics and Technology en is postdoc bij de Human Media Interaction. Ze onderzoekt wat mensen vinden van de ontwikkeling van brain-computer interfaces, systemen waarmee patiënten alleen met hun hersenactiviteit een computer kunnen besturen.

Pamela Habibovic (36), universitair hoofddocent bij de vakgroep tissue regeneration van het onderzoeksinstituut MIRA, onderzoekt ‘slimme’ materialen die ons lichaam de juiste signalen kunnen geven om natuurlijk herstel te stimuleren. Om deze materialen te ontwikkelen is het noodzakelijk om te weten hoe cellen en weefsels reageren op verschillende materialen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.