‘Google Glass nuttig voor parkinsonpatiënt’

| Paul de Kuyper

Parkinsonpatiënten kunnen met een intelligente bril (zoals de Google Glass) wellicht makkelijker lopen. Dat hoopt althans UT-hoogleraar neurofysiologie Richard van Wezel. Hij gaat een app ontwikkelen voor smart glasses die strepen projecteert op de vloer. Parkinsonpatiënten hebben daar houvast aan en zullen minder snel vallen.

Photo by: Flickr | Antonio Zugaldia

Het looppatroon van parkinsonpatiënten is vaak verstoord. Dat kan zich uiten in kleine schuifelbewegingen of het voortdurend zoeken naar extra steun. Hierdoor is de kans dat deze mensen vallen groter. Uit onderzoek blijkt dat parkinsonpatiënten beter lopen als zij een regelmatig patroon zien of horen. Je kunt hierbij denken aan lijnen op de vloer of het regelmatige getik van een metronoom.

Een intelligente bril zoals de Google Glass kan strepen op de vloer projecteren, of een regelmatig geluid laten horen. Richard van Wezel wil daarom voor zulke brillen een app ontwikkelen die parkinsonpatiënten helpt met lopen. De UT-hoogleraar ontving hiervoor een subsidie van 94 duizend euro van het Fonds NutsOhra dat projecten in de gezondheidszorg financiert.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.