'Ik maak ook wel eens een fout'

| Larissa Nijholt

Studievereniging Communiqué had gistermiddag voor studenten communicatiewetenschap een lunchlezing geregeld. Jaap Paulsen, senior communicatieadviseur bij RTL Nederland, vertelde over zijn werk achter de schermen bij RTL Nederland. De collegezaal liep deze middag vol, niet voor een college, maar voor een lunchlezing van Jaap Paulsen. Paulsen is meewerkend voorman en hoofd in het communicatieteam van RTL Nederland, ook wel senior communicatieadviseur. Dertien jaar geleden begon hij als persvoorlichter voor RTL, maar inmiddels neemt hij alle communicatie van RTL4 en RTL7 onder zijn hoede. ‘Deze twee zenders zijn erg verschillend en ook op een andere doelgroep gericht. Zo is RTL4 een echte familiezender en RTL7 een echte mannenzender. Als vrouw en kinderen de deur uit zijn, pakt de man lekker de afstandsbediening en zapt naar RTL7’, aldus Paulsen. Er komt veel kijken bij een baan als senior communicatieadviseur, vertelde hij.

Televisie is maar één tak van RTL Nederland. Life entertainment zoals concerten, producten en bijvoorbeeld Digital TV zijn ook zaken waar Paulsen zich mee bezig houdt. ‘In deze tijd veranderen dingen erg snel, bijvoorbeeld in de techniek en daarom moet je snel kunnen handelen. Of internet voor minder kijkcijfers zorgt? Nee hoor, integendeel zelfs, wanneer er ’s middags al getwitterd wordt over een programma, zorgt dit alleen maar voor meer kijkcijfers.’ Ondanks de ervaring van Paulsen maakt ook hij wel eens een fout. Zo wees hij het programma ‘Boer Zoekt Vrouw’ af, voordat dit werd aangenomen bij de Nederlandse Omroep.

Helaas was de tijd beperkt voor de lunchlezing, voor de zaal stonden alweer studenten te wachten voor het volgende college. Op de gang stond Paulsen nog wat studenten te woord.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.