Paar plaatsen winst op Times-ranking

De technische universiteiten van Nederland scoren beter dan vorig jaar in de wereldranglijst van het Britse tijdschrift Times Higher Education. De UT steeg een paar plaatsen, van 187 naar 170. De meeste universiteiten zakken een paar plaatsen.

Elk jaar publiceert Times Higher Education een ranglijst met de tweehonderd beste universiteiten van de wereld. Op nummer één staat voor het derde jaar op rij het California Institute of Technology. Harvard en Oxford delen de tweede plaats.

Nederlandse universiteiten dringen niet tot de absolute top door. Leiden scoort het hoogst en eindigt op nummer 67. Dat is drie plaatsen lager dan vorig jaar. Het scheelt nog maar weinig met de TU Delft, die opstoomt van 77 naar 69.

Ook de UT en Eindhoven stijgen op de ranglijst en de Universiteit Maastricht klimt naar plaats 98. De UvA weet zijn 83ste positie te behouden. Gemiddeld winnen de Nederlandse universiteiten ruim één positie.

Toch leveren de meeste universiteiten terrein in, al is het niet veel. Ze zakken bijvoorbeeld niet weg uit de top 200 en bezetten de derde plaats in het landenklassement, na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Duitsland heeft sinds dit jaar nog maar tien universiteiten in de ranglijst staan, terwijl dat er vorig jaar elf waren.

Het tijdschrift kijkt hoe de universiteiten presteren op het gebied van onderzoek, onderwijs en samenwerking met het bedrijfsleven. Zo laten ze berekenen hoeveel impact de wetenschappelijke artikelen van universiteiten hebben, hoeveel de universiteiten produceren, wat hun reputatie is, hoe ‘internationaal’ hun docenten en studenten zijn en hoeveel inkomsten ze uit het bedrijfsleven halen.

Op een andere ranglijst van Times Higher Education kwam onlangs kritiek. Het bedrijfsleven bleek veel minder in de UT te investeren dan Times in een ranking suggereerde.

Nederlandse universiteiten in de ranglijst

2013

2012

Universiteit Leiden

67

64

TU Delft

69

77

Erasmus Universiteit

73

72

Universiteit Utrecht

74

67

Wageningen Universiteit

77

70

Universiteit van Amsterdam

83

83

Rijksuniversiteit Groningen

98

89

Universiteit Maastricht

98

115

TU Eindhoven

106

114

Radboud Universiteit

131

127

Vrije Universiteit

144

140

Universiteit Twente

170

187

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.