Onderwijs betalen met leenstelsel en legale drugs

| HOP, Bas Belleman

D66 wil een miljard euro extra investeren in onderwijs. Om dat te betalen wil de partij onder meer softdrugs legaliseren, blijkt uit de tegenbegroting die vandaag is gepresenteerd. Volgend jaar zou de partij van Alexander Pechtold een half miljard euro extra aan onderwijs willen uitgeven, een bedrag dat uiteindelijk oploopt tot één miljard per jaar. Als er een leenstelsel komt, waar D66 voor pleit, komt er nog meer geld bovenop.

Photo by: Pepijn Leupen

In de aanloop naar de algemene beschouwingen willen de liberaal-democraten laten zien wat voor financiële keuzes zij zouden maken als ze in de regering zaten. In 2014 wil D66 geen zes miljard, maar vier miljard bezuinigen op de totale Rijksbegroting, om in latere jaren alsnog op zes miljard euro besparingen uit te komen. De partij wil bezuinigen op de gezondheidszorg en het belastingstelsel ‘vergroenen’, maar ook softdrugs legaliseren. Dat laatste zou jaarlijks driehonderd miljoen euro aan belastinginkomsten opleveren.

UT Nieuws zette eerder op een rij wat het kabinet voor de UT in petto heeft. Als het aan Pechtold ligt, gaat dat dus niet door.