'Massive' interesse in online courses

We weten het inmiddels wel: de interesse in technische opleidingen is dit jaar gestegen. Maar dat ze in Delft ineens 65 duizend aanmeldingen hebben voor hun 'courses', klinkt ongeloofwaardig. En toch is het waar. Hun 'moocs' zijn mateloos populair.

Photo by: Flickr.com | Gerard Stolk

Er hebben zich ruim zestigduizend, merendeels buitenlandse cursisten ingeschreven voor de twee massive open online courses die de TU Delft vanaf volgende week gratis aanbiedt. Zo’n 42 duizend deelnemers hebben zich ingeschreven voor de mooc over zonne-energie en nog eens 21 duizend  voor de inleiding tot waterzuiveringstechnologie.

De TU Delft verwacht maandag 16 september met ongeveer 65 duizend cursisten van start te gaan. De meeste aanmeldingen komen uit de Verenigde Staten, India, Brazilië en Spanje. Vanuit Nederland hebben zich duizend deelnemers aangemeld.

Beide mooc’s zijn gebaseerd op inleidende bachelorvakken die al aan de TU Delft gegeven werden. Iedereen mag de cursussen volgen, ongeacht vooropleiding. Deelnemers krijgen huiswerk en kunnen na afloop een bewijs krijgen dat ze de cursus hebben gevolgd. De initiatiefnemers zijn vooral blij met de belangstelling uit ontwikkelingslanden, waar zonne-energie kansrijk is en waar nog veel te verbeteren valt aan het drinkwater en de verwerking van afvalwater.

De TU Delft biedt de mooc’s aan via edX, een online platform voor onderwijs, waarop onder andere MIT en Harvard sinds 2012 cursussen aanbieden. Volgend voorjaar lanceert de TU Delft nog twee mooc’s: de Introduction to Aerospace Engineering en een mooc op het terrein van Next Generation Infrastructures.

De Universiteit Leiden was in juni de eerste Nederlandse onderwijsinstelling met een eigen mooc, die ze aanbood via het Coursera-platform. De Open Universiteit heeft een website opgezet die verwijst naar cursussen van twaalf Europese instellingen, merendeels open universiteiten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.