Kick-In verbreekt wereldrecord scheerschuimtaartengevecht

| Paul de Kuyper

Wat krijg je als 736 studenten papieren bordjes met scheerschuim naar elkaar toe gooien? Inderdaad, een gladde ondergrond en smerige T-shirts. Maar ook een vermelding in het Guinness Book of Records. De Kick-In verbrak vrijdag het wereldrecord scheerschuimtaartengevecht.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

De kersverse eerstejaars zijn nog maar drie dagen op de campus, maar hun naam is gevestigd. Binnenkort worden ze opgenomen in het Guinness Book of Records. Vrijdagmiddag verbraken 736 studenten samen het wereldrecord scheerschuimtaartengevecht.

Inderdaad, het is iets heel anders dan notariële akten opmaken, erkent notaris Geert Venema. ‘Maar dit is bijna net zo leuk. Ik vind het erg gezellig.’ Venema is vrijdagmiddag een belangrijk man. Hij ziet er bij de ingang van het tenniscomplex op de campus op toe dat de Kick-In-activisten niet stiekem twee keer op hun tellertje drukken als er één student naar binnen gaat.

De tennisbanen zijn ingepakt in landbouwplastic om ze te beschermen tegen de inhoud van zo’n tweehonderd bussen scheerschuim. Minimaal 715 studenten moeten ruim een minuut lang scheerschuimtaarten naar elkaar gooien om het huidige record te verbreken. ‘Dat staat op naam van een groep ergens uit Amerika’, weet Lidy Kuster, Kick-In-voorzitter.

Een deel van de ruim 2000 papieren bordjes met scheerschuim (de ‘taarten’) halen de recordpoging niet. Ruim voor het begin jaagt de wind ze al het veld in. ‘Geen probleem’, zegt superactivist Dirk. ‘We hebben genoeg. Ik haal makkelijk tien taarten uit een bus.’

Even is het spannend of de recordpoging wordt gehaald. ‘We hebben nog vijftig man nodig’, moedigt de omroeper om. Van achter de hekken schreeuwen de eerstejaars – gekleed in een beschermende poncho -  naar hun doegroepouders dat ze ook mee moeten doen. ‘Nog dertig mensen. Kom op’, klinkt het even later.

Iets voor vijven begint het aftellen. Bij nul klinkt ‘Oerend Hard’ van Normaal uit de luidsprekers en vliegen de eerste scheerschuimtaarten door de lucht. Gezichten worden wit van het schuim, studenten glijden uit op het gladde plastic en fanatiekelingen rapen bordjes van de grond om die opnieuw te kunnen werpen.

Na twee minuten is de recordpoging voorbij. Vrijwel direct kan notaris Venema het verlossende antwoord geven op de vraag of het gevecht de boeken in zal gaan. ‘Jullie hebben het oude record met 22 verbroken. Er deden 736 studenten mee. Gefeliciteerd!’

Na een kort gejuich, stroomt het tenniscomplex leeg. Een enkeling werpt nog gauw een bordje richting zijn doegroep. De rest gaat zich klaarmaken voor de volgende activiteit: het Kennispark-diner. Voor vrijwel alle 736 deelnemers betekent dat op zijn minst een schoon T-shirt aantrekken.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.