Nasi met gemarineerde kip en knapperige peultjes 1 koksmuts
20 min + tijd om te marineren
Allereerst gelukkig Nieuwjaar. Wij wensen jullie een jaar vol voorspoed, gezondheid en lekker eten uiteraard. Na de dure feestdagen, waarbij je uiteraard veel te veel lekkere dingen gegeten hebt, is het nu tijd voor simpel, voedzaam en niet al te ongezond gerecht.
Benodigdheden
voor 4 personen
- 275 gram rijst
- bakje peultjes
- 300 gram nasi/bami/chinese roerbakgroente
- tenminste 350 gram kipfilet (in stukjes)
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- ongeveer 2 cm verse gember, geschild en fijn gesneden
- 1 rode peper, ontdaan van zaadjes en zaadlijsten en fijngesneden
- ketjap (de zoete)
-sojasaus
-boemboe voor nasi, liefst van Koningsvogel (rond zwart bakje) of kokki djawa (zakje)
-schaaltje, wok, huishoudfolie (of aluminiumfolie), olie
Bereidingswijze
Doe de kip in een schaaltje. Voeg de knoflook, gember, rode peper, een scheut sojasaus en een scheut ketjap toe. Laat dit afgedekt met folie in de koelkast marineren (af en toe doorroeren). Hoe langer de kip marineert, hoe lekkerder het wordt.
Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking gaar en giet deze af. Laat de rijst in de pan met de deksel er op staan.
Verhit een beetje olie in de wok en bak als eerste de kip rondom bruin. Voeg een paar minuten de roerbakgroente toe. Nog 2 minuten later de peultjes en tot slot de boemboe. Roer de boemboe goed door het groente-kipmengsel en voeg dan de rijst toe. Bak de rijst net zo lang mee tot de nasi goed warm is.
Variatie en inspiratie
- Serveer het gerecht met een gebakken ei, kroepoek, zelf gefrituurde vietnamese loempias (bij toko/ op de markt ongebakken verkrijgbaar), saté saus, chilisaus en/of zoetzure groentes.
-Heb je geen zin om verse gember te halen, dan zou je ook gedroogd gemberpoeder kunnen gebruiken.
-Verse rode peper is zeer voordelig te verkrijgen op de markt.
-Voeg eens spekreepjes toe tegelijk met de kip.
Rayke Derksen