1 koksmutsen
15 min + 2,5 uur stooftijd
Wie kent ze niet? Stoofpeertjes. In deze periode van het jaar bij je opa en oma langsgaan levert je vast afentoe een lekker stoofpeertje op, maar je kunt ze ook heel goed zelf maken. De kaneelijs-bastognekoekjes combinatie heb ik niet zelf bedacht, maar heb ik geleerd van Rob Vromans tijdens een diner gekookt door zijn hockeyteam voor het mijne. Om daar weer stoofpeertjes bij te serveren is wel een idee van mezelf en heb ik vorige week op mijn huisgenoten uitgeprobeerd en bleek een erg groot succes. Erg lekker als toetje wanneer het buiten guur is, dus waar wacht je nog op.
Benodigdheden
voor 8 personen of meerdere dagen stoofpeertjes eten J
- 1,5 kilo stoofpeertjes (gieser wildeman)
- 1 zakje vanillesuiker
- 300 ml rode wijn
- 2 kaneelstokjes
- 8 kruidnagelen
- 4 eetlepels kristalsuiker
- 1 citroen
- 1 bak kaneelijs (erg lekker van AH-huismerk)
-8 hele bastogne koekjes voor de garnering, 6 verkruimelde bastogne koekjes
-grote (soep)pan met deksel, schilmesje
Bereidingswijze
Schil de peren maar laat voor de sier het steeltje er aan en laat de peren ook heel (dus het klokhuis hoeft er niet uit). Doe de peertjes in een grote pan en voeg de wijn, kaneelstokjes, kruidnagelen, suiker en vanillesuiker toe. Vul de pan aan tot de peertjes onder het vocht staan met kraanwater. Snij een beetje geel van de citroen schil en voeg deze ook toe aan het kookvocht.
Breng de peertjes nu aan de kook. Proef met een lepeltje voorzichtig iets van het vocht. Vind je het te zoet? Knijp er dan wat citroensap in uit. Niet zoet genoeg? Voeg dan wat extra suiker toe.
Nu komt een tip van mijn oma. Koken de peertjes? Doe dan de deksel op de pan en haal deze er niet meer af tot de peertjes klaar zijn. Zo worden ze mooi rood. Zet de peren op het laagste vuur en laat ze 2,5 uur doorkoken.
Na 2,5 uur kun je de peertjes serveren met een bolletje kaneelijs met daarover heen kruimels bastogne koek. Maak je bordje mooi op met het peertje en het gehele koekje.
Variatie en inspiratie
- Geen (rode)wijn liefhebber? Je zou ook bessensap of roosvicee kunnen gebruiken voor een zoete smaak en rode kleur.
-Stoofpeertjes zijn ook lekker bij een maaltijd met bijvoorbeeld rode kool.
-Helemaal op de gemakkelijke toer? In sommige winkels (groenteboer, zeer goed gesorteerde supermarkt) kun je stoofpeertjessuiker kopen. Deze suiker is rood van kleur en op die manier heb je alleen nog die suiker en water nodig.
-Je kunt ook stoofpeertjes maken met witte wijn, kijk voor recepten op internet.
Rayke Derksen