Moeilijkheidsgraad: **---
15 min (+ 2 uur oventijd)
Mijn moeder maakte deze karbonades wel eens toen ik nog thuis woonde. Zij noemde het dan Australische karbonades. Of de smaken echt typisch Australisch zijn, daar durf ik echt mijn hand niet voor in het vuur te steken, maar om niets af te doen aan de autoriteit van mijn moeder noem ik ze nog steeds Australische karbonades. Mocht er iemand zijn die de smaken herkent, stuur dan een mailtje naar ons e-mailadres: [email protected].
Benodigdheden
voor 4 personen
- 4 schouderkarbonades van ongeveer gelijke grootte (geen ribkarbonade nemen)
- 200 ml water
- 200 ml tomatenketchup
- 3 eetlepels azijn
- 3 volle eetlepels bruine basterdsuiker
- 4 eetlepels worchesterhiresaus
- 3 kleine of 2 grote uien in grove ringen
- 2 a 3 teentjes knoflook in plakjes
- peper en zout
- oven, ovenschaal
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 graden (150 voor een heteluchtoven). Wrijf de karbonades in met zout en leg ze even weg op een bordje.
Meng in de ovenschaal het water, de ketchup, azijn, bruine suiker en worchestershiresaus. Proef een beetje en voeg naar smaak peper toe. Mocht je de saus te zuur vinden, voeg dan een beetje extra suiker toe. Het is namelijk niet de bedoeling dat de saus naar azijn smaakt. De azijn voeg je toe om de structuur van het vlees af te breken. Resultaat: heerlijk zachte karbonade, die bijna van het bot valt.
Leg vervolgens de karbonades in de ovenschaal. Het is erg belangrijk dat de karbonades geheel bedekt worden met saus. Als je te weinig saus hebt, voeg dan nog een beetje water, ketchup en worchestershiresaus toe. Als je karbonades goed onderstaan, leg dan de ui en knoflook over de karbonades. Zet de karbonades 2 uur in de oven. Er kan bijna niets mis gaan, dus je kunt gerust 2 uur wat anders gaan doen.
Variatie en inspiratie
- Serveer de karbonades met rijst. De saus smaakt erg lekker over de rijst. Verder zijn broccoli, sperzieboontjes of peultjes erg lekker bij dit gerecht.
- Gebruik honing om de zure smaak van de azijn te verdoezelen als je geen bruine suiker in huis hebt.
- Als je een grote oven hebt waar meerdere ovenschalen in passen, kun je dit gerecht voor heel veel mensen maken. Karbonade is bijna altijd wel ergens in de aanbieding en dat maakt dit een heel voordelig gerecht.
![]() |