Dit recept is erg leuk om iemand (of jezelf) mee te verrassen. De combinatie van de zoete banaan, de pittige curry, de zoute kaas en de prei past veel beter bij elkaar dan je in eerste instantie zou denken. Ik hou zelf bijvoorbeeld niet eens van banaan, maar in dit gerecht is het precies goed. Het fijne van deze hartige taart is dat hij eigenlijk niet kan mislukken. Waar andere hartige taarten nog wel eens te vochtig blijven is deze taart mooi bruin en gaar.
Benodigdheden
voor 1 taart (voor 2 grote of 3 kleine eters)
- 2 dikke of 3 dunne preien
- 2 bananen
- 3 eieren
- 100 ml crème fraîche,
- 5 plakjes diepvriesbladerdeeg of deeg voor hartige taart (dat laatste is minder vet, minder machtig, maar vaak iets duurder)
- een afgestreken eetlepel Indiase milde currypasta (pot PATAK, verkrijgbaar bij supermarkt)
- geraspte belegen kaas ter garnering (ongeveer 100-150 gram)
- beetje olie om te bakken en boter om in te vetten
- zout en peper
- een taartvorm of ovenschaal
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden en laat het bladerdeeg ontdooien. Snij de prei in ringetjes van ongeveer een halve centimeter dik en was het zand er goed uit. Laat goed uitlekken. Snij de banaan in kleine blokjes van ongeveer een centimeter.
Roerbak de prei vijf minuten met een beetje olie in een hapjespan of koekenpan. Voeg de curry toe en bak deze nog even mee. Proef even of je het pittig genoeg vindt en anders doe je er nog wat curry bij.
Kluts de eieren met de room en wat zout en peper naar smaak. Vet de taartvorm in (indien nodig) en bedek de vorm met het bladerdeeg.
Verdeel de prei en banaan over de vorm. Giet het eimengsel over de taart en bestrooi met kaas.
Bak de taart ongeveer 30 minuten in de oven tot de taart bruin en gestold is. Check na 25 minuten even of je de temperatuur nog iets moet verhogen of verlagen.
Variatie en inspiratie
- Je kunt gerust spelen met de hoeveelheden, de taart lukt ook met een ei minder of een banaan meer. Vervang de crème fraîche bijvoorbeeld door (soya)room, of als je toevallig alleen melk in huis hebt is dat ook prima.
- De currypasta is wel een essentieel onderdeel van het recept. Een pot blijft 3 maanden goed in de koelkast, dus je hebt meteen voor heel veel currymaaltijden een goede basis in huis)
- Voor een extra bite voeg je een hand cashewnoten toe aan de taart
Onder redactie van: Maaike en Rayke
[email protected]