TU Delft mag medische isotopen maken

| Redactie

De kernreactor van de TU Delft heeft eindelijk toestemming gekregen om als back-up te gaan dienen voor het maken van medische isotopen. Die worden in ziekenhuizen gebruikt voor het opsporen en genezen van kanker.

In januari al bood de TU Delft haar diensten aan, toen de reactor in Petten – goed voor dertig procent van de wereldwijde productie van medische isotopen – een half jaar moest worden stilgelegd voor onderhoudswerkzaamheden.

De afgelopen maanden is er met alle betrokken partijen – het ministerie van VWS, de reactor in Petten en de partij die de medische isotopen op de markt brengt – overlegd over technische en praktische zaken, zegt hoogleraar Bert Wolterbeek van het Reactor Instituut Delft (RID).

Nu het RID toestemming heeft gekregen van het ministerie, zullen nog wat kleine aanpassingen aan de reactor worden gedaan en moet het vervoer van de isotopen goed worden geregeld. Over vier tot vijf maanden is de reactor klaar om in te springen als dat nodig is.

Is het groene licht van het ministerie geen mosterd na de maaltijd nu de productiereactor in Petten volgende maand weer opengaat? “Nee”, zegt Wolterbeek, “wij zijn een onderzoeksreactor en willen geen productiereactor worden, maar als de nood weer aan de man komt, zijn wij er klaar voor.”

De reactor in Delft kan maar tien procent van de productie in Petten leveren. Dat is qua omvang genoeg om aan de Nederlandse vraag naar medische isotopen te voldoen.

HOP, Marijke de Vries

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.