Voor spek & bonen: Mexicaanse Tomatensoep
Snel en exotisch Moeilijkheid: **--- 4 personen Inleiding: Of we niet weer eens een maaltijdsoep konden maken, mailde een lezer ons. Dat leek ons wel een goed idee, want de laatste soep verzonnen we alweer een jaartje geleden. We duwden onze kar door de campussuper en kwamen met een grote tas boodschappen thuis, klaar voor een nieuw soepavontuur. Het resultaat, een Mexicaanse tomatensoep. Lekker, makkelijk, snel, gezond, goedkoop en met een exotisch tintje. Wat wil je nog meer? Ingrediënten: 400 gr rundergehakt 1 ei 750ml groentebouillon 1 blik gezeefde tomaten 2 tomaten 1 gele paprika 1 blik maïs 1 theelepel korianderblad 1 theelepel chilipoeder 125 ml zure room peper en zout olijfolie Bereiding: Meng het gehakt met het ei, een halve theelepel chilipoeder, peper en zout en draai er kleine balletjes van. Maak de paprika schoon en snijd deze in reepjes. Snijd de tomaat in blokjes en spoel de maïs af onder de kraan. Verhit een scheut olijfolie in een grote (soep)pan en roerbak de paprika kort. Voeg de tomaatblokjes toe, samen met de koriander en de rest van de chilipoeder en bak even mee. Voeg de gezeefde tomaten toe en ongeveer 2/3 van de bouillon. Breng het geheel aan de kook. Als het nog vrij dik is, voeg dan nog meer bouillon toe. Voeg het gehakt toe en laat een minuut of 10 pruttelen. Voeg de maïs toe en warm even door. Breng op smaak met peper en zout. Giet de soep in kommen en schep er een lepel zure room op. Eet smakelijk! Drank: een Corona’tje maar doen? Lekker fris. Of een licht gekoelde rode wijn, bijvoorbeeld een Franse Corbières of Spaanse Navarra. Tip: Als de soep te dun is, kun je er een blikje tomatenpuree of een paar lepels zure room doorheen roeren om het geheel wat te binden. Wist je dat: hoewel een tomaat qua smaak meer bij de groentes past, is het eigenlijk fruit.
