It’s all about the Pasta
Moeilijkheid: ***--
4 personen
Inleiding:
Pasta is populair in ons kleine kikkerlandje en da’s niet zo gek. Weinig ingrediënten zijn zo veelzijdig en lekker als pasta. Daarbij, pastagerechten zijn vaak erg gezond en meestal snel te maken. De grote denkfout die de meeste Nederlanders maken is dat ze denken dat het bij pastagerechten om de saus gaat; vaak wordt de goedkoopste pasta overgoten met een grote berg tomatensaus. Fout, wat ons betreft. In Italië wordt pasta vaak geserveerd met niet veel meer dan wat kaas, olijfolie, peper en zout; goddelijk, mits je de goede pasta hebt. Daarom een extra gratis tip; neem de duurste pasta die je kunt vinden. Kost je nog steeds niet veel geld, maar het betaald zich dubbel en dwars terug in smaak. Geen hele basic pasta deze week, maar eentje die wat zwaarder is en past bij het weer en het seizoen.
Ingrediënten:
1 niet al te grote (biologische) pompoen (+/- 1 kilo)
2 pakken verse pasta (+/- 400 gram)
4 tomaten
1 theelepel chilivlokken (toko) of een stukje spaanse peper (gehakt, zonder pitjes)
4 tenen knoflook
1 handje pecannoten
Olijfolie
Peper en zout
Parmezaanse kaas (geraspt)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Was of schil de pompoen en snijd deze in stukken van 1x1 cm. Hak de noten grof. Doe de pompoen met de noten, de chilivlokken (of peper), de hele tenen knoflook, een goede scheut olijfolie en wat peper en zout in een ovenschaal. Goed husselen en schuif het een minuut of 25 in de oven.
Breng een (grote) pan water aan de kook. Kerf de tomaten lichtjes in (maak een kruis in het vel) en dompel ze ongeveer een minuut in het water, laat ze afkoelen en trek het velletje eraf. Verwijder de zaadjes en hak de tomaten in stukjes. Kook de pasta één minuut korter dan op de verpakking staat aangegeven. Giet af en roer de tomaten erdoor. Vis de tenen knoflook uit de ovenschaal en pers de zacht geworden knoflook uit het velletje en roer door de pasta. Roer het (op een zacht vuurtje) een minuut goed door.
Verdeel de pasta op de borden, doe de pompoen erover en bedek onder een (dikke) laag kaas.
Eet smakelijk!
Drank: rode wijn, maar niet te stevig
Tip: Neem een biologische pompoen, die hoef je niet te schillen, dat scheelt een heleboel werk. Koop Parmezaanse kaas op de markt, dat is een stuk goedkoper dan in de supermarkt.
Wist je dat: pasta eigenlijk pas sinds ongeveer 25 jaar als term bekend is in Nederland. Daarvoor (toen de Twixen nog Raiders waren) had je alleen macaroni, spaghetti en lasagne, maar nog niet pasta als verzamelnaam. Met de stijgende populariteit van verschillende andere soorten pasta is de term pas in Nederland ingevoerd. Overigens kennen de Italianen niet de macaroni zoals wij die kennen. Wat wij penne noemen is in Italië “maccheroni”. Elleboogjes zijn typisch Nederlands.