Inleiding:
Dit heerlijke recept kregen we opgestuurd via de mail. Na het zelf uitgeprobeerd te hebben, staan we erop het met jullie te delen (zo zijn we dan ook wel weer). Een erg lekker en winters recept, en helemaal mooi: het komt uit een land waar we niet zo vaak uit koken. Waarschijnlijk en hopelijk het laatste winterse recept van dit collegejaar. Met de wens dat de lente weer lekker begint binnenkort. Heb je ook een lekker recept liggen, mail het eens door!
Ingrediënten:
500 g varkensprocureur in stukken
Klont boter
4 uien, gesnipperd
1 teentje knoflook
1 rode paprika, in reepjes
2 eetlepels paprikapoeder, mild
1 theelepel paprikapoeder, scherp
½ liter vleesbouillon
1 pak (wijn)zuurkool
1/8 liter zure room
Zout, peper
Bereiding:
Bak het vlees in porties bruin in boter en haal het uit de pan. Bak de uien met de uitgeperste knoflook bruin, bak de paprika even mee en doe het vlees er weer bij.
Strooi de milde paprikapoeder erover en blus met de bouillon (vlees moet net onder staan). Laat dit op laag vuur ruim ½ uur zachtjes stoven.
Doe de goed uitgeknepen zuurkool erbij en voeg het scherpe paprikapoeder toe. Laat alles nog eens 30 à 40 minuten zachtjes stoven.
Voeg aan het eind de zure room toe en maak af met peper en zout.
Lekker met aardappelpuree of rijst.
Eet smakelijk!
Drank: rode wijn (stevig, bijvoorbeeld een bordeaux), neem in ieder geval een kruidige wijn zoals een Shiraz.
Tip: een glaasje frambozensiroop tijdens het stoven maakt de zuurkool wat donkerder van kleur.
Wist je dat: varkensprocureur is een stuk uit de hals van het varken. Meer precies; het is het uitgebeende hals/schouderstuk van de varkensrib. Je moet er waarschijnlijk wel voor naar de slager, maar dat is de moeite absoluut waard.