Opmerkelijk

| Redactie

Winderigheid door het eten van bonen kan vermeden worden. Dat beweren wetenschappers uit Venezuela. Zij hebben een methode ontwikkeld waarbij bonen geconsumeerd kunnen worden zonder dat dat winderigheid veroorzaakt. Het eten van bonen veroorzaakt bij veel mensen namelijk extra winderigheid, vaak tot ergernis van personen in de directe omgeving. Dit komt doordat de bacteriën in de dikke darm bij het verwerken van vezels extra gas vormen. Dat probleem hebben wetenschappers uit Venezuela, waar bonen veelvuldig op het menu staan, onder de knie gekregen. In het vakblad Journal of the Science of Food and Agriculture beschrijven onderzoekers van de universiteit van Caracas hoe de winderigheid door toevoeging van twee soorten bacteriën aan de bonen voorkomen kan worden. Ze ondervonden dat de bacteriën 'Lactobacillus casei' en 'Lactobacillus plantarum' de gasvorming in de dikke darm die door andere bacteriën wordt opgewekt, grotendeels neutraliseerden. De twee bacteriën zorgden ervoor dat de afbraak van de vezels met 60 procent afnam en de gasvorming met liefst 88 procent verminderde. Wetenschappers namen de proef op de som door zwarte bonen die voor het koken met de twee bacteriën verrijkt waren, aan ratten te voeren. Uit de uitwerpselen van de knaagdieren bleek dat het verteringsproces goed was verlopen en dat de bonen hun voedingswaarde hadden behouden. De reden voor het streven naar vermindering van de winderigheid is volgens de onderzoekers simpel: bonen zijn goedkoop, hebben een hoge voedingswaarde en worden vooral in ontwikkelingslanden geproduceerd. Door de winderigheid worden ze echter minder vaak gegeten dan wenselijk zou zijn. Voedselproducenten zouden de bewuste bacteriën kunnen toevoegen aan de bonen, waardoor het eten van bonen aangenamer wordt voor de eters en hun omgeving.

(Bron: www.planet.nl)

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.