Over de vloer bij...

| Redactie

Al van een afstand herken je het landgoed aan de rand van Enschede, in buurtschap Twekkelo. Een gigantische tuin en vele fietsen voor de deur. Een deels defecte lichtslang schrijft de naam van de woning in het donker. De bewoners van Posjan verwelkomen ons hartelijk, en stellen zich voor: Klaas Stunnenberg (WB), Gerben de Wild (BK), Robert Damen (WB), Thomas van Vliet (IO), Marijn van Loenhart (TN), Wilbert Jalink (BK), Rogier Jansen (CiT) en Thomas Hoppe (aio BSK). Joachim Houtman (IO) is de nestor ofwel huisoudste, maar helaas afwezig. Enkel heren dus in de villa.


Regelmatig een avondje bingo

Strootsweg 335, maandagavond 22:00 uur.

Lap grond

Landgoed Posjan - maak niet de fout de villa met ruim duizend vierkante meter grond een `huis' te noemen - ligt op tien minuten fietsen van de campus en op twintig minuten van het centrum. Niet erg centraal dus. `Inderdaad, maar je hebt hier dan ook een ontzettende lap grond met een prachtig stuk natuur erachter. Bovendien, fietsen is goed voor je. Word je nuchter van, na het stappen.' Niet dat de heren allemaal van die zuiplappen zijn. `Toevallig is er in de huidige groep niemand lid van een gezelligheidsvereniging zoals Audentis of Taste.' Wel is een meerderheid lid van de roeitak van Euros.

Postbode Jan

Landgoed Posjan werd in 1927 gebouwd door de familie Avink, die het huis tot 1996 bewoonde. `Toen wilden ze er van af en via een bevriende student kwam er, na een verbouwing, een doegroep van Civiele Techniek in wonen.' En dus moest een naam worden verzonnen. `Via de buren kwamen we erachter dat de eerste eigenaar bij de post werkte, en bekend stond als Post Jan, wat weer verbasterde tot het huidige Posjan.'

Feuten

Nieuwe bewoners worden hier niet echt ontgroend, maar de feuten maken wel een zogenaamde kennismakingsperiode door. `Pas na het uitvoeren van een bepaalde opdracht ontvangen ze onze speciale stropdas.' Het begrip anciënniteit komt ter sprake. De bewoners doelen op de rangorde op basis van het aantal jaren dat men op Posjan woont. `Het verdelen van huistaken gebeurt bijvoorbeeld aan de hand daarvan. Maar iedereen moet wel íets doen, we zijn te laks om het zonder roosters goed schoon te houden hier.' En inderdaad, echt vies is het niet in de villa. Wat wel opvalt zijn de vele trofeeën: verkeersborden, vlaggen, materialen van andere verenigingen. De verhalen daarachter zijn, helaas, niet geschikt voor publicatie, vinden ze.

Geen vrouwen

Om tien uur start de wekelijkse huisborrel. Iedereen knoopt voor deze gelegenheid zijn stropdas om. `Dat is één van onze mores, net als de regel dat er geen dames bij de borrel mogen zijn.' Zelfs de `Posjannekes', zoals de vriendinnetjes van de bewoners worden genoemd, zijn dan niet welkom. Hebben de heren even wat quality time met elkaar. `Het is leuk om een vast gespreksmoment te hebben, met een biertje erbij.' Zomaar wegblijven is geen optie: `Bij absentie willen we een schriftelijke afmelding.' Posjan is een studentikoos huis dat op het eerste oog wat ballerig aandoet. `Dat klopt, maar toch verschillen we van anderen. Ook wíj hechten aan tradities, maar hier wonen niet enkel bedrijfskundestudenten en bovendien houden wíj er níet van om anderen de grond in te trappen. We zijn best een gemengde groep wat dat betreft.'

Hospiteren

Het bemachtigen van een kamer bij Landgoed Posjan lijkt nogal lastig. `Via e-mail hospiteren is sowieso geen optie. Mensen moeten langskomen, bellen of een brief schrijven, liefst met de hand.' Vervolgens nodigen de heren hun potentieel uit voor een gesprek of liever gezegd een borrel. `Soms zijn meerdere borrels nodig om tot een oordeel te komen. Bij twijfel gaat het niet door, en daarnaast heeft iedereen een vetorecht om mensen buiten de deur te houden.'

De bewoners vinden het vooral belangrijk dat hun huisgenoten meedoen met activiteiten, begrip hebben voor tradities, en ondernemend zijn buiten hun studie. En bovenal: ze moeten bijdragen aan de sfeer in huis.

Feesten

Posjan is bij veel studenten een bekende naam, en die roem dankt de villa onder andere aan het tweejaarlijkse feest dat ze organiseren. `Dan komt er zo'n tweehonderd man, enkel genodigden, uitgebreid met ons feestvieren. Het is dus absoluut geen open feest, maar echt onze eigen happening.' In september gaat deze party weer plaatsvinden, en bovendien viert Posjan komend collegejaar het tweede lustrum. Dat wordt groots gevierd met een openings- en een slotfeest en een uitgebreid weekend weg met de bewoners.

Flauwe grappen

De heren spelen regelmatig een avondje bingo, zijn nu en dan op de bowlingbaan te vinden of gaan strak in pak naar de Efteling. En men haalt regelmatig grappen met elkaar uit. `Eén keer had iemand zijn schoonmaakbeurt verzaakt. Toen hij terugkwam uit de stad was zijn hele kamer ontruimd.'

Huiskat

Een echte gezamenlijke woonkamer heeft Posjan niet. `In de zomer zitten we altijd heerlijk buiten en borrelen doen we in de keuken.' Daar staat ook het aquarium van de vissen en de etensbak van Poesjan, de huiskat. Lekker huiselijk.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.