(voor 6 tot 8 personen)
Ingrediënten: 1 kg (Hollands) hazenvlees (grof van de achterbout), 2 dl rode port,
2 dl rode wijn, 200 gram preisselberen, 5 plakjes ontbijtkoek, 10 gram grove tijm, 10 gram basilicum, 3 gram zwarte peper, 15 stuks jeneverbessen, 1 ½ eetlepel kaneel, zout naar smaak, verse champignons (250 gram), gerookt spek (200 gram), gesnipperde ui (200 gram)
Bereidingswijze:
Bak het hazenvlees in de pan in een klontje boter, onder het bakken het vlees voorzien van kruiden en specerijen (tijm, bacilicum, peper, zout, jeneverbessen). Als het vlees lekker aangebakken is, afblussen met de helft van de wijn en de port, de preisselberen toevoegen, deksel op de pan en het vlees gaar laten worden (regelmatig even doorroeren). Intussen de aan kwart gesneden champignons, de gesnipperde uitjes en de gesneden stukjes spek(reepjes) even in een koekenpan aanbakken. Als het hazenvlees bijna gaar is, de rest van de wijn en port toevoegen. Vervolgens kaneel en de ontbijtkoek aan stukjes erbij. Even laten doorsudderen totdat het vlees gaar is, en de ontbijtkoek is opgelost. Tenslotte het gebakken garnituur erbij voegen. Vermeng het geheel voorzichtig.
Serveertips:
Serveer de hazenpeper met eigengemaakte aardappelpuree, rode kool en/of witlof met ham en kaas uit de oven, verse spruitjes met tamme kastanjes, vers gemaakte appelcompote en/of stoofpeertjes.
Een goed glas wijn.
Eet smakelijk en prettige feestdagen,
Wim Senger, chef-kok UT-Catering