Geerten Schrama

| Redactie

Geerten Schrama was pas 47 jaar en stond midden in leven en werk. In februari van dit jaar - fietsend vanuit de UT op weg naar huis - veranderde zijn leven op slag. Na een ziekteperiode van enkele maanden, met ups en downs, moeten we helaas afscheid nemen van Geerten. In Geerten verliezen wij een bevlogen, toegewijde en geëngageerde collega die veel te vroeg afscheid heeft moeten nemen van het leven, van zijn vrouw en van zijn kinderen.


Na zijn studie organisatiesociologie (cum laude) aan de Universiteit van Amsterdam begon Geerten zijn wetenschappelijke loopbaan aan de UT als universitair docent bij de vakgroep sociologie van de toenmalige faculteit Bestuurskunde. In die functie doceerde hij organisatiesociologie en werkte hij tegelijkertijd aan een proefschrift. `Keuzevrijheid in organisatievormen' werd opgedragen aan Angelique, Frank, Robert en Charlotte en werd met verve verdedigd op 8 november 1991. Ongeveer een jaar later stapte Geerten over naar het CSTM waar hij op 1 oktober 1992 in dienst trad als senioronderzoeker.

Bij het CSTM ontwikkelde Geerten zich tot een veelzijdige onderzoeker met een brede wetenschappelijke belangstelling. Geerten was wetenschappelijk geïnteresseerd in netwerken rondom organisaties, in de vergroening van de economie en het economisch handelen in innovatie en innovatieprocessen en in water en strategisch watermanagement. Zijn laatste project over de implementatie van de kaderrichtlijn water, in opdracht van de EU, heeft hij niet af kunnen maken.

Geerten was bevlogen en geëngageerd in persoon, leven en werk. Hij combineerde zijn wetenschappelijke activiteiten met bestuurswerk op de UT in raden en commissies. Geerten was jarenlang lid van de faculteitsraad van Bestuurskunde en later BBT en van de universiteitsraad, waarvan hij de laatste jaren voorzitter was. Geerten was een geëngageerde en nauwgezette vertegenwoordiger van de wetenschappelijke UT-gemeenschap die niet terugschrok voor kritisch commentaar op het universitaire bestuur als hij dat nodig vond. Met zijn kenmerkende stemgeluid en gevoel voor humor volhardde Geerten in hetgeen hem wetenschappelijk en bestuurlijk voor ogen stond. Wreed dat hij zo vroeg afscheid heeft moeten nemen van het leven. Wij wensen Angelique en de kinderen heel veel sterkte toe in deze voor hen zo moeilijke tijd.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.