Een iets hoger percentage, ruim een kwart van de studenten, zegt zich `enigszins zorgen' te maken over de sollicitatiebrief. Driekwart ziet er niet of nauwelijks tegenop om in de pen te klimmen. Het sollicitatiegesprek roept meer angstige gevoelens op. Acht procent van de respondenten maakt zich daar zeer veel zorgen over. Vierenveertig procent zegt zich enigszins zorgen te maken. Ook het assessment treden studenten niet geheel onbezorgd tegemoet. Een op de tien studenten maakt zich daar zeer veel zorgen over. Ruim eenderde van de geënquêteerden ziet enigszins op tegen een arbeidsproef.
Studenten noemen werkervaring als het belangrijkste element op hun curriculum vitae. Op de tweede plaats staat bestuurservaring. Daarna staan op een gedeelde derde plaats vrijwilligerswerk en het volgen van meerdere opleidingen. Behaalde cijfers komen op de vierde plaats.
Twaalf procent van de studenten noemt het waarschijnlijk dat ze tijdens het solliciteren ervaring op zullen poetsen en/of bepaalde zaken zullen versluieren. Vijf procent is daar nog niet over uit. De overgrote meerderheid gaat met open vizier aan de sollicitatietafel zitten. Studenten bereiden zich allereerst op een sollicitatie voor door de website van het bedrijf te bekijken, alvast mogelijke vragen te verzinnen en informatie bij het bedrijf in kwestie in te winnen. Het voeren van oefengesprekken met familie en vrienden wordt door acht procent genoemd. De optie `naar de kapper gaan' krijgt negen procent van de stemmen.
Over digitaal solliciteren zijn de meningen verdeeld. Vijfenveertig procent meent dat de email een goede vervanger voor de brief is. Een even groot percentage denkt dat niet. Open sollicitaties sturen wordt door zeventig procent van de studenten effectief geacht. Een op de vijf studenten denkt daar juist weinig mee te bereiken.