De bevindingen van Must laten zien dat er helemaal geen relatie is tussen een vroege ongesteldheid en obesitas. Het is precies omgekeerd. Waarschijnlijk zorgt het te veel aan lichaamsvet ervoor dat de puberteit in een stroomversnelling komt. Meisjes met overgewicht voor hun eerste ongesteldheid hebben een 8 keer grotere kans om op latere leeftijd dik te zijn dan hun dunnere leeftijdgenootjes. De gedachte om obesitas te bestrijden door de puberteit uit te stellen - bijvoorbeeld met hormonen - snijdt dankzij dit onderzoek geen hout meer. Must benadrukt dat de focus moet liggen op de bestrijding van obesitas bij kinderen.
Aan het onderzoek deden 700 meisjes uit een klein stadje vlakbij Boston mee. Ze werden gevolgd in de tijd voor hun eerste ongesteldheid tot aan hun 20e ongesteldheid. Maandelijks vulden de meisjes of hun moeder vragenlijsten in zodat de onderzoekers precies konden vaststellen op welke leeftijd de menarche plaatsvond.
Na 30 jaar nam de groep van Must weer contact op met de inmiddels volwassen vrouwen om te vragen naar hun gewicht. Van de 450 vrouwen was 28 procent te zwaar en leed 9 procent aan obesitas. De deelneemsters die overgewicht hadden voor hun eerste ongesteldheid hadden een 8 keer grotere kans om als volwassene ook overgewicht te ontwikkelen, dan de vrouwen die een normaal of lager lichaamsgewicht hadden aan het begin van het onderzoek. Aan de leeftijd van de meisjes tijdens de menarche viel niet te voorspellen of ze overgewicht zouden ontwikkelen als volwassene. (bron: www.kennislink.nl)