Daarna heeft de UT hem de collectie weer in permanente bruikleen gegeven. In 1979 arriveerde de eerste zending uit Australië, nu vind de 83-jarige genaturaliseerde Australiër het tijd worden de collectie beetje bij beetje naar Nederland te verschepen, waar hij nog één keer per jaar komt.
Bibliothecaris dr. G. van Marle is dolgelukkig met de atlassen van dr. Joan Blaeu, een van de bekendste Nederlandse cartografen. De boeken (circa zestig bij veertig centimeter) bevatten handgemaakte kaarten in schitterende kleuren en veel tekst over alle landen van de wereld. Behalve de zesdelige atlas bracht Boot ook het tweedelige `Tonneel der steden van `s Konings Nederlanden' uit 1649 mee.
Van Marle steekt zijn bewondering voor Boot niet onder stoelen of banken. Deze promoveerde in de jaren dertig op de Twentse textielnijverheid in de negentiende eeuw. Dat was het begin van meer dan een halve eeuw publiceren en verzamelen van boeken en tijdschriften, hetgeen nog steeds doorgaat. De collectie-Boot omvat werken op het gebied van de sociaal-economische en Nederlandse plaatselijke geschiedenis met een sterk accent op de textielnijverheid. De hoogbejaarde man bezit eveneens een uitgebreide klederdracht- en schilderijencollectie. `Hij bewaart alles systematisch en heeft een neusje voor kwaliteit', aldus Van Marle.
Volgens de bibliothecaris is de Blaeu-atlas voor de UT `van beperkt belang, maar als collectie van nationaal of zelfs internationaal belang. De UB wordt dus geconfronteerd met een trésor.' Dat houdt volgens Van Marle in dat er voorzieningen moeten worden getroffen om deze schat te bewaken, zoals brandvrije ruimten.' (…)