Deze week hebben alle betrokken leerstoelen van de drie technische universiteiten gesproken over de te leveren input aan het instituut. Doel is om van het Nirict een internationaal toonaangevend instituut te maken op het gebied van onderzoek en innovatie in de ICT. Door gezamenlijk op te trekken verwachten de drie TU's beter de concurrentie aan te kunnen met andere grote instituten, makkelijker toponderzoekers aan te trekken en meer invloed uit te oefenen op de samenstelling van de onderzoeksagenda's bij onder meer NWO en in Brussel.
In het gezamenlijke onderzoek (zowel fundamenteel, strategisch als innovatief) zullen de grenzen tussen de drie TU's steeds meer vervagen, verwachten de initiatiefnemers. Hoewel ook het bedrijfsleven meer betrokken wordt bij het formuleren van de onderzoeksagenda, is het niet de bedoeling om van het Nirict een toptechnologisch instituut te maken (zoals het Enschedese Telematica-instituut): het Nirict blijft een wetenschappelijk instituut van de drie TU's, dat samenwerkt met diverse ICT-gerelateerde (onderzoeks)partners.
De beoogde organisatiestructuur van het instituut is licht, matrix-achtig en kent weinig overhead. Gedacht wordt aan het instellen van een executive board, een research committee en een innovation committee. De formele oprichting moet aan het begin van het nieuwe academisch jaar zijn beslag krijgen.
`We willen steeds meer samen doen, want Nederland wordt een steeds kleinere provincie in een steeds groter Europa. Met zo'n gezamenlijk instituut kunnen we beter invloed uitoefenen op de onderzoeksagenda die in Brussel wordt opgesteld. En daar profiteren dan onze leerstoelen weer van bij het indienen van onderzoeksprojecten, want `toevallig' blijken die dan precies te passen in de uitverkoren onderzoeksthema's.', aldus Apers in een interview (zie pagina 5).
Het CvB van de UT is in zijn nopjes met de ICT-krachtenbundeling, die van grote waarde wordt geacht voor de federatieplannen van de drie TU's. In de nota `Slagkracht in innovatie' van maart vorig jaar zeggen de drie TU's te streven naar een federatie in 2010, maar onderwijsminister Van der Hoeven heeft nu laten weten dat de vijftig miljoen euro die vooralsnog met het oog daarop is gereserveerd, wat haar betreft wordt gekoppeld aan een vervroegde federatievorming, mogelijk al in 2007. Daarover praat ze vandaag met de drie voorzitters van het CvB, die eerder deze week al onderling overlegden. `We zijn het volstrekt met elkaar eens', aldus Te Beest, die ook gebieden als `bio' en `nano' een terrein noemt waar de krachten kunnen worden gebundeld.