Een hapje, een drankje. Het standaard begin van vrijwel elke prijsuitreiking. Een welkomstwoord door de Senior Vice President. Een praatje van een researcher over de laatste ontwikkelingen in het Unileverlaboratorium. Hoe Becel pro-activ kan bijdragen aan een gezondere levensstijl: 'Gekeken wordt niet alleen naar cholesterol, maar ook naar een gezonde bloedsomloop, de elasticiteit van de bloedvaten bij het ouder worden en verlaging van een hoge bloeddruk.'
Pauze.
Weer een hapje en een drankje. Bijzonder goed verzorgd overigens. Eindelijk komen dan twee prijswinnaars aan het woord. Tot nu toe gingen er alleen prijzen naar afstudeerscripties op het gebied van de chemie. Dit jaar is dat uitgebreid naar biologie, werktuigbouwkunde en sociale wetenschappen. De Universiteit van Maastricht kwam met winnaar Gijs Goossens, die afstudeerde op een onderzoek naar de rol die vetten in spieren spelen bij het ontstaan van suikerziekte. Tessa van Steekelenburg van de Erasmus Universiteit Rotterdam, vertelt over 'de weg naar een nieuwe toekomst voor Omo'. Haar verhaal over 'de moderne wasser' werkt op de lachspieren van menig luisteraar. Opvallend is dat de scripties van deze sprekers, de enige sprekers overigens onder de prijswinnaars, een wel heel duidelijke link hebben met Unilever.
Antony Burgmans, voorzitter van de raad van bestuur, reikt de prijzen uit. Maar eerst een toespraak. 'De kennisinfrastructuur die nodig is als fundament voor een innovatief klimaat dat bedrijven stimuleert om in Nederland aan research & development te doen, dreigt af te brokkelen.' Oorzaak is volgens Burgmans onder andere het dalende aantal studenten in de bèta-studies, waardoor ook het vervullen van vacatures bij Unilever in het geding komt.
Natuurlijk besteedt Brugmans in zijn toespraak ook aandacht aan de Unilever-speerpunten voeding en gezondheid. 'Op dit moment lopen er 17 projecten in het Unilever Health Institute gericht op ontwikkelingslanden (...)', aldus Burgmans. Maar ook: 'Unilever brengt het merk Slim-Fast op de markt, een assortiment verantwoorde, nutritioneel goed uitgebalanceerde maaltijdvervangers die bewezen hebbeneffectief te zijn bij het verminderen van overgewicht en bij het op gewicht blijven na het afvallen.'
Petra Stoltenkamp wordt door Burgmans geprezen om het aansprekende onderwerp van haar afstudeerscriptie bij de vakgroep Technische Stromingsleer (faculteit Construerende Technische Wetenschappen). Stoltenkamp deed onderzoek naar een model om het neerslaan van kleine deeltjes in de longen te simuleren: 'De resultaten laten zien in welk gedeelte van de long een deeltje van een bepaalde grootte neerslaat,' aldus de prijswinnares. 'Dat is van belang om in de toekomst op een efficiëntere manier medicatie toe te dienen in een bepaald gedeelte van de longen.' Volgens Stoltenkamp is dat een van de redenen waarom ze de prijs heeft gewonnen. 'Ieder mens heeft longen en iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving met astma die een inhalator gebruikt. Met dit werk heb ik toch bewezen in staat te zijn om op zelfstandige wijze goed werk af te kunnen leveren.'
Reuzeblij is ze met de prijs. Ook omdat ze het als een stimulans beschouwt voor haar verdere carrière. Momenteel doet ze promotieonderzoek aan de TU van Eindhoven. 'Het heeft me altijd getrokken om het onderzoek in te gaan. Het is leuk om dieper op problemen in te gaan en niet zomaar aan te nemen wat andere mensen hebben opgeschreven. Daarbij geeft promoveren een vrijheid die je niet in de meeste andere banen vindt.'
De lunch die na de prijsuitreiking volgt, valt goed bij de jonge onderzoekster. 'Heel sjiek, er zijn zelfs placemats met namen van de prijswinnaars.' Het schijnt Stoltenkamp niet zo heel veel te deren dat Unilever zich deze dag flink profileert. 'Het is voor mij gewoon leuk om in het zonnetje te worden gezet en ik ben natuurlijk blij met die cheque. Ik ga er een digitale camera van kopen, de rest besteed ik aan vakantie. Door afstuderen, verhuizen en een nieuwe baan is het daar nog niet van gekomen.'
Maaike Platvoet
Petra Stoltenkamp: ... prijs is stimulans voor carrière ...