Pilotproject woningnood toepasbaar voor Enschede

| Redactie

Al enige jaren is er een structureel tekort aan kamers in een groot aantal universiteitssteden. Onlangs heeft staatssecretaris Remkes met Kences, het samenwerkingsverband van zeven studentenhuisvesters in Nederland, afgesproken om in Utrecht een gemeentelijke pilot te starten om zodoende alle mogelijke oplossingen in beeld te brengen. In het rapport 'Studeren op kamers in Utrecht' worden de knelpu

Al enige jaren is er een structureel tekort aan kamers in een groot aantal universiteitssteden. Onlangs heeft staatssecretaris Remkes met Kences, het samenwerkingsverband van zeven studentenhuisvesters in Nederland, afgesproken om in Utrecht een gemeentelijke pilot te starten om zodoende alle mogelijke oplossingen in beeld te brengen.

In het rapport 'Studeren op kamers in Utrecht' worden de knelpunten en oplossingen voor de kamernood in studentensteden beschreven. De aanbevelingen in dit rapport zijn van algemene strekking en zijn dus ook van toepassing op Enschede.

Directeur van de Stichting Studentenhuisvesting Drienerlo (SSHD), Bert Bokhove, erkent het probleem van de woningschaarste in Enschede, maar voegt er direct aan toe dat de situatie in Enschede niet is te vergelijken met die in grote steden als Utrecht of Amsterdam. 'Daar is sprake van een jarenlang structureel tekort. Wat wij de komende jaren gaan doen is honderden wooneenheden voor studenten bouwen, zowel op de campus als in de stad. Verder zijn we in onderhandeling met woningcoöperaties over zelfstandige woningen voor studenten.'

Een knelpunt noemt Bokhove de zogenaamde 'short-stay-studenten', buitenlandse studenten die maar voor korte tijd in Enschede komen studeren. Deze studenten hebben vaak aanvullende voorzieningen nodig, zoals een gemeubileerde kamer en dienstverlening. Volgens het landelijke rapport zal de toestroom van buitenlandse studenten blijven toenemen. Dat is ook het geval met Nederlandse studenten die hun masters in een andere dan hun eigen stad gaan doen.

Een ander knelpunt is dat studenten na hun studie soms op hun kamer blijven wonen, waarmee ze de doorstroming voor nieuwe studenten blokkeren. De doorstroming op de campus acht Bokhove niet in gevaar. Dat komt ook omdat de campus een typische studentenomgeving is, waar mensen na hun studie niet blijven hangen. In de stad is het dankzij de huurderswet niet mogelijk om de blijvers uit hun woning te zetten. Om hier paal en perk aan te stellen zouden specifieke contracten kunnen worden gemaakt, aldus Kences aan haar zeven leden, waaronder de SSHD.

Het chronisch kamertekort kan binnen een aantal jaren sterk worden verminderd, maar dat kan volgens het rapport slechts als alle betrokken partijen, inclusief de rijksoverheid, hun bijdrage leveren.


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.