Zo'n honderd beachvolleybalspelers slaan er op zaterdag 8 en zondag 9 juni hun slag. Verdeeld over vijftig ploegen wordt gestreden om de Twentse titel, voor de negende keer al weer. Bij dit toernooi blijft het echter niet. Een paar dagen later - op 12 en 13 juni - wordt op dezelfde lokatie het NSK beachvolleybal gehouden. Pas daarna wordt het zand opgeruimd. Kostbaar zand overigens. Althans dat zegt voorzitter Jeroen Link, van het organiserend comité. 'Het toernooi op zich kost niet zo veel, maar de aanschaf van het zand is behoorlijk aan de prijs. Financieel redden we het net.'
Hoe dan ook, zaterdag wordt de negende editie op UT-bodem gehouden. Ooit gold het Twents Strand Volleybal Toernooi als een intern toernooi van de Drienerlose volleybalvereniging Harambee, maar inmiddels is evenement uitgegroeid tot een evenement waar ook ploegen uit Enschede, Hengelo en Denekamp aan meedoen. Link zegt nooit overwogen te hebben om uit te wijken naar een andere lokatie, zoals het Rutbeek in Enschede of het Hulsbeek in Oldenzaal. 'Op de campus hebben alle faciliteiten in de buurt. Bovendien kennen we de weg en zijn de lijnen kort. Maar belangrijker is natuurlijk dat we hier al beachvolleybalvelden hebben. Als enige in Twente', aldus de 26-jarige student chemische technologie. Dan het spelletje op zich, dat eigenlijk al lang geen spelletje meer is. Op dit moment kent Nederland twee volwaardige beachvolleybalcompetities op het hoogste niveau. De teams daaronder spelen veelal op recreantenniveau en werken regelmatig onderling toernooien af. Dus ook Harambee. Dat neemt echter niet weg dat de UT-studenten komend seizoen een poging doen zich voor de landelijke competitie te plaatsen. Vorig seizoen lukte dat niet. Niet omdat het sportief problemen zou opleveren, maar wel omdat de financiële armslag ontbreekt.
'We hebben twee goede spelers die onlangs op het NK nationale toppers klopten. Sportief staan we ons mannetje. Probleem is de sponsoring. Hier op de campus speel je in de betrekkelijke luwte. Je wordt niet snel opgemerkt. Dat zou anders zijn wanneer je bijvoorbeeld op het marktplein in Enschede zou spelen. Maar dat is nu eenmaal niet het geval en dus blijft het moeilijk een liefhebber vande sport en een geldschieter te vinden', zegt Link.
Het beachvolleybal mag zich de laatste jaren in ieder geval verheugen op meer erkenning. Volgens de voorzitter van de organisatie is dat terecht. Link: 'Het is gewoon een mooie, tactische sport. Bedoeling is vooraf je tegenstander goed te analyseren. Als je dat effectief doet sta je al zo ongeveer met één set voor. Bovendien kun je op het zand minder hoog springen en sta je met z'n tweeën in het veld. Dat vergt veel aanpassingen, maar dat maakt de sport ook des te boeiender.'
Op het evenement van komend weekend spelen zoals gezegd vijftig teams in verschillende poules. Daarbij is rekening gehouden met het niveau van de ploegen. Tot aan de halve finale worden twee sets - tot 21 punten - gespeeld en vanaf de halve finale moeten twee van de drie sets worden gewonnen.
HET AFSCHEID VAN DE WEEK
Tien jaar lang bracht hij korfbalclub Vakgericht succes. Onder zijn leiding degradeerde de ploeg nooit. Maar behalve dat hij een flink aantal kampioenschappen op zijn cv kon bijschrijven, werd de club onder zijn leiding ook nog eens Europees Studenten Kampioen. Afgelopen zondag zat hij voor het laatst op de bank bij een wedstrijd tegen zijn oude liefde Wiko uit Winterswijk, de ploeg die hij ooit trainde. En: 'Bijna het hele seizoen winnen we en juist deze laatste wedstrijd verliezen we'. Afgelopen maandag gaf hij zijn laatste training en nam hij met een beetje pijn in zijn hart afscheid van zijn cluppie. De 55-jarige Enschedeër Wim Smit stopt met het trainen van korfbalploegen. Iets dat hij twintig jaar deed. Niet alleen in Enschede, maar ook in Winterswijk en Borculo. Nu gaat hij in het weekend fietsen met zijn vrouw, 'want zij is de laatste tijd lang genoeg alleen geweest.' Smit wordt opgevolgd door Joop van de Laan, een andere korfbaltrainer uit Enschede.
Wim Smit: 'Ik had mijn vertrek vorig jaar al aan de club en het bestuur van het sportcentrum aangekondigd. Een verrassing was het dan ook niet dat ik ermee stopte. Tien jaar geleden ben ik gevraagd om Vakgericht onder mijn hoede te nemen. Toen ik de ploeg voor het eerst zag was ik meteen verkocht. Een stel dartelende veulens, die amper konden korfballen, maar wel talent hadden. Daar viel dus ontzettend veel eer aan te behalen. We zijn toen in een paar jaar van de derde klasse afdeling in één ruk doorgestoomd naar de derde klasse district. We werden elk jaar kampioen en dat werkte enorm motiverend. Onderwijl ben ik er één jaar tussenuit geweest om Borculo te trainen. In dat jaar vertrokken acht basisspelers bij Vakgericht en vond ik voor mezelf ook tijd elders te kijken. Maar daar was lang niet iedereen binnen de club en het sportcentrum het mee eens. Binnen de korste keren zat ik weer om de tafel en heb ikme binnen tien minuten laten overhalen om terug te keren bij Vakgericht. Het is gewoon een mooie club waar het lekker werken is. Dieptepunten heb ik bij Vakgericht nooit gekend. Maar op een gegeven moment is het mooi geweest. Vanwege de sport was ik zoveel weekenden van huis dat de tijd is gekomen een beetje schade in te halen. Ik ga, zoals gezegd, lekker fietsen met mijn vrouw.'
Verlies Vakgericht
De korfbalclub Vakgericht heeft haar laatste wedstrijd van dit seizoen met 8-6 verloren van het Winterswijkse Wiko. Vakgericht keek voortdurend tegen een achterstand aan en bleek niet meer in staat een nederlaag te voorkomen. Voor Vakgericht scoorde Anne de Weme drie maal.
Zeges Euros
Verscheidene overwinningen voor de DRV Euros tijdens de Hollandia Roeiwedstrijden, tevens het Nationale Kampioenschap. Joachim Houtman won dit weekend wederom de Nieuwelingen skiff. Miranda Martens en Tsjitske Stoel hebben de Overgangs twee zonder gewonnen en Vivienne van Maanen heeft samen met een dubbeltwee partner uit Eindhoven de Nieuwelingen dubbeltwee gewonnen. Tot slot is er ook nog een Nationaal Kampioen: Teun Hulskamp won in de Lichte Senioren A acht. Daarnaast was er dit weekend ook nog de finale van de Noord Oostelijke Roeibond in Groningen. De competitie roeiers die zich geklasseerd hadden mochten hier starten. Dit heeft geresulteerd in twee overwinningen. De dames van All 4 One en de heren van Growing Fast roeiden in spannende finales naar de overwinning. Daarmee klasseerden zij zich automatisch voor de nationale regiofinale over drie weken.