Groen licht voor studie 'technische geneeskunde'

| Redactie

De UT start met ingang van september 2003 een experimentele zesjarige opleiding technische geneeskunde. De ministers Borst en Hermans hebben de UT per brief van 27 mei laten weten met de Twentse voorstellen in te stemmen. De UT is blij met de toekenning. De komende maanden zal de opleiding financieel en organisatorisch handen en voeten krijgen. Men verwacht een eerste instroom van 75 studenten, da

De UT start met ingang van september 2003 een experimentele zesjarige opleiding technische geneeskunde. De ministers Borst en Hermans hebben de UT per brief van 27 mei laten weten met de Twentse voorstellen in te stemmen. De UT is blij met de toekenning. De komende maanden zal de opleiding financieel en organisatorisch handen en voeten krijgen. Men verwacht een eerste instroom van 75 studenten, daarna oplopend tot 100 per jaar.

Rector magnificus Frans van Vught is ervan overtuigd dat de nieuwe opleiding bijdraagt tot een flinke opkuis van de huidige medicijnenstudie. 'Er zal een nieuwe richting in het wetenschappelijk geneeskunde-onderwijs ontstaan, die meer is gericht op de mogelijkheden van de technologie. Deze tijd, waarin de technologische vernieuwingen zich razendsnel voltrekken, vraagt om een nieuw soort geneeskundigen die deze nieuwe technologie gaan toepassen bij de diagnose en behandeling van patiënten.'

Ruim dertig jaar na het afblazen van een achtste medische faculteit voor de UT (die ging eind '69 naar Maastricht) kan in Twente de vlag uit: de universiteit mag beginnen met een experimentele opleiding, weliswaar niet opleidend tot basisarts (wat de UT aanvankelijk wilde), maar tot technisch geneeskundige, die de technische kant van het artsenvak voor zijn rekening gaat nemen. De huidige medici, vooral de specialisten onder hen, kunnen zich dan weer concentreren op de zuiver medische taken waar ze voor zijn opgeleid. Op die manier kan de Twentse opleiding een bijdrage leveren aan het artsentekort.

Hoewel de commissie Linschoten in haar adviesrapport (eind april) niet enthousiast was over een eventuele rol van het academisch ziekenhuis van Münster binden beide bewindslieden daarop in. De expertise van Münster zal juist een belangrijk element zijn in de opleiding, evenals de samenwerking met het Medisch Spectrum Twente, Het Roessingh en de Saxion Hogeschool in Enschede. Van Vught verwacht dat ook het academisch ziekenhuis in Nijmegen zijn expertise zal aanbieden. De rector noemt professor G.P. Vooijs, decaan van de medische faculteit aldaar, een warm pleitbezorger van de Twentse plannen. Omdat Vooijs binnenkort met pensioen gaat is het zeker niet uitgesloten dat hij gevraagd zal worden de Twentse opleiding mede vorm te geven. Van Vught wilde zich daarover echter niet uitlaten. De rector denkt dat technische geneeskunde kan worden ondergebracht bij de nieuw te vormen faculteit technische natuurwetenschappen. 'Maar dat is niet zeker, ik spreek nu op persoonlijke titel'.

De TU Eindhoven is intussen niet blij met toekenning van technische geneeskunde aan Twente. Tezamen met Tilburg was er een plan ingediend voor een soort medische opleiding, in samenwerkingmet de grote ziekenhuizen in beide steden. De voorlichtingsdienst van het ministerie van OC en W kon gisteren geen informatie verschaffen over de vraag hoe de ministers aankijken tegen het initiatief van Tilburg en Eindhoven, c.q. of hun plannen zijn gehonoreerd, of niet.

GENEESKUNDE, zie ook elders.


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.