Leden CvB best beloond in publieke sector

| Redactie

Behalve bij ziekenhuizen verdienen bestuurders in de publieke sector nergens meer dan aan de universiteit. Het kabinet wil dat individuele salarissen openbaar worden gemaakt. Dit blijkt uit een brief van minister De Vries van Binnenlandse Zaken. Hij verrichtte onderzoek naar de loonontwikkeling van topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector. Universiteitsbestuurders staan met stip op twee ond

Behalve bij ziekenhuizen verdienen bestuurders in de publieke sector nergens meer dan aan de universiteit. Het kabinet wil dat individuele salarissen openbaar worden gemaakt.

Dit blijkt uit een brief van minister De Vries van Binnenlandse Zaken. Hij verrichtte onderzoek naar de loonontwikkeling van topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector.

Universiteitsbestuurders staan met stip op twee onder de onderzochte 23 beroepsgroepen. Gemiddeld verdienden zij in 2000 113.000 euro (bijna een kwart miljoen gulden). Dat is evenveel als bestuurders in de geestelijke gezondheidszorg, maar altijd nog 24.000 euro minder dan de academische directeuren.

Hogeschoolbestuurders staan met 96.000 euro hoog in de middenmoot genoteerd, net achter de bestuurders van het ministerie van defensie. Bestuurders van grote steden (84.000), provincies (83.000) en andere onderwijssectoren (69.000-80.000) staan aanzienlijk lager genoteerd.

De inkomens lopen overigens flink uiteen: van 95.000 tot 128.000 aan de universiteit en van 78.000 tot 117.000 aan de hogeschool. Dit hangt vooral samen met de grootte van de instelling.

De ministeriële onderzoekers constateerden voor 2000 een relatief 'bescheiden' salarisstijging. Die bleef voor topbestuurders (5,3%) zelfs iets achter bij de algemene loonontwikkeling van 5,6% (in de marktsector respectievelijk 8% en 6,8%).

Hogeschoolbestuurders begonnen in 2000 wel met een inhaalslagje op hun universitaire collega's (+7,6% om +4,6%). Die trend geldt ook binnen de diverse sectoren: de beloning van de minst betaalde functionarissen steeg het meest.

Een sluitende verklaring voor de flinke salarisverschillen is er niet. Organisatiegrootte, complexiteit van het werk en de arbeidsmarktsituatie spelen een rol. Bovendien stellen de onderzoekers dat 'aanzienlijk hogere salarissen worden aangetroffen waar de vakminister minder invloed op de hoogte kan uitoefenen'.

Het salaris van bestuurders in het hoger onderwijs wordt begrensd in het Bezoldigingsbesluit burgerlijke rijksambtenaren (BBRA). Het maximum voor schaal 18 in die regeling is voor het jaar 2002 ruim 85.000 euro per jaar. De BBRA kent ook nog de schalen 19 (rijkstopambtenaren), 20 (staatssecretarissen) en 21 (ministers).

In het hoger onderwijs kunnen Raden van Toezicht echter extra toeslagen toekennen. Daar wordt aan de universiteiten veel gebruik van gemaakt: gemiddeld meer dan twintig procent bovenop het basisloon.

Universiteitenvereniging VSNU heeft een eenvoudige verklaring voor de goede beloning van de universitaire bestuurders: 'Als jekwaliteit aan je wilt binden, dan betaal je daarvoor', aldus een woordvoerder. 'Zo werkt de markt.'

Voor sommige functies blijkt de markt krap. Zo besloot de Raad van Toezicht van de Universiteit Leiden om het college van bestuur in 2001 13,6% meer te geven.

Minister De Vries vindt dat er 'onvoldoende transparantie' is in topsalarissen die worden betaald uit belastinggeld. Hij wil daarom vanaf volgend jaar individuele salarissen in het onderwijs laten publiceren.

Hop


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.