Sport

| Redactie

Een heuse bobbaan op het 'ganzenveld', bobles van Olympiaganger Arend Glas, een trein die rechtstreeks van Deventer naar station Drienerlo loopt en 1200 studenten die meedoen aan tal van competities. Dat zijn de ingrediënten van het Grote Nederlandse Studenten Kampioenschap (GNSK) dat op 23, 24 en 25 mei op de campus van de UT wordt gehouden.

Tijdens GNSK eind mei

Al een jaar is de GNSK-commissie bezig met de voorbereidingen op dit mammoetevenement. Voorzitter Elske Leenders, student Chemische Tecnologie en lid van de Stretchers, droomt zo langzamerhand van het GNSK. 'Van 's morgens vroeg tot 's avonds. Buffelen, buffelen en buffelen, maar ik ben ervan overtuigd dat de voorbereidingen straks z'n vruchten afwerpen. Want het wordt een prachtig sportief spektakel met een paar mooie stunts.'

Getuige het programma is daar geen woord van gelogen. Want wat te denken van de bobbaan op het grasveld. Torenhoog met bochten en karretjes die op een rails naar beneden suizen. De baan wordt de 23ste mei opgezet en is een dag later klaar voor gebruik. Deelnemers die het tripje van boven naar beneden aandurven, krijgen persoonlijke assistentie van Olympiaganger Arend Glas. Glas ziet er op toe dat er geen brokken worden gemaakt.

Behalve het regelen van de bobbaan is de organisatie er zoals gezegd in geslaagd de Nederlanse Spoorwegen te bewegen op donderdag 23 mei een extra trein in te zetten. Van Deventer naar Drienerlo, zonder tussenstop. Leenders: 'We wisten dat het mogelijk was. In Groningen is dat ook eens gelukt. Toen liep er een extra trein van Amersfoort naar Groningen. Wat zij kunnen, kunnen wij ook. Bovendien vonden we het wel een aardige stunt en de NS wilde graag meewerken.'

Alles goed en aardig, maar uiteindelijk komen de deelnemers om te sporten en als het even kan om te winnen. Want met een GNSK- titel op zak is het lekker thuis komen. Alleen heeft Enschede nimmer het zoet der overwinning mogen smaken.

Leenders zegt geen idee te hebben wanneer de UT voor de laatste keer zegevierde, terwijl de universiteit wel regelmatig vooraan liep om het evenement te organiseren. In 1994 en 1998 en nu - vier jaar later - is het opnieuw raak. Leenders: 'We trachten die vier jaar aan te houden. Dat heeft wel iets.' En over de sportieve armoede van de Enschedese formatie in de laatste jaren zegt ze: 'Ik heb geen idee wanneer Enschede voor de laatste keer heeft gewonnen. In ieder geval lang geleden en misschien wel nooit. Dat weet ik niet precies, maar ik weet wel dat het weer eens tijd wordt.' De tien sporten diein het laatste weekend van mei worden gehouden spreken in ieder geval in het voordeel van Enschede. Althans in het rijtje voetbal, volleybal, tennis, ultimate fribee, badminton, basketbal, judo, schermen, handbal en waterpolo blinkt de UT op een aantal onderdelen uit. Leenders: 'We hebben onze selectie afgestemd op de sporten waar we als UT goed in zijn. Dat recht hebben we als organisatie en daar hebben we gebruik van gemaakt. Eindhoven deed dat vorig jaar ook en die wonnen. Ik denk dat het zeker mogelijk moet zijn om bij de eerste drie te eindigen.'

Behalve de competities krijgen de deelnemers ook een aantal demonstratiesporten voorgeschoteld waaronder schermen, turnen maar ook La Crosse. In deze laatste sport wordt het werp- en vangvermogen van de deelnemers op de proef gesteld. Zij mogen daarbij gebruik maken van stokken met netten.

Los van het sportieve deel wordt er ook gefeest. Bijvoorbeeld donderdagavand tijdens het openingsfeest in de Vrijhof, waarna de 1200 deelnemers hun roes mogen uitslapen in de sporthallen. Leenders kijkt er naar uit, maar moet nog wel eventjes afrekenen met één obstakel. En dat zijn de activisten, althans een gebrek aan activisten. 'Ik denk dat we nu zestig vrijwilligers hebben en dat moeten er zo'n 150 worden. Anders hebben we een probleem.' Belangstellenden kunnen zich hiervoor opgeven bij www.gnsk.nl of tel: 053-4895345.

DE BATAVIER VAN DE WEEK

Geen lid van Aloha, geen lid van Kronos en ook niet aangesloten bij een andere triatlon- of atletiekvereniging. En toch loopt Daan Martens straks de tweede etappe van de Batavierenrace voor het UT-topteam, UT Atos Origin Team. En dat had vantevoren niemand voor mogelijk gehouden. De roeier van Euros wilde vrijdag tijdens de laatste selectiewedstrijd voor het UT-team 'gewoon een poging' wagen zich te selecteren voor het keurkorps. Maar het was meer dan poging. Het leidde tot verbaasde blikken langs de sintelbaan. Want Daan Martens liep zijn 5 kilometer in 17 mnuten en 41 seconden. En dat is gewoon hard en bovendien voldoende voor een plaatsje in het snelste UT-team. De 20-jarige student Technische Natuurkunde loopt straks, zoals gezegd, de tweede etappe. Van Nijmegen naar Wylerbergmeer over een afstand van 7,1 kilometer. Martens begeeft zich dan op bekend terrein, want de UT'er komt van origine uit Nijmegen, maar woont in Enschede en... loopt voor Enschede.

Martens: 'Ik hoorde van die beslissende selectiewedstrijd en wilde het gewoon eens proberen. Ik ben niet aangesloten bij een atletiekvereniging maar ik weet wel dat ik behoorlijk kan lopen. Af en toe doe ik wel eens mee aan een hardloopwedstrijd. Mijn laatste wedstrijd was de Zeven Heuvelenloop in Nijmegen in november. Ik benblij dat ik straks de tweede etappe mag lopen. Niet alleen omdat ik het gebied ken, maar ook omdat ik last heb van wagenziekte. Ik moet er niet aan denken om uren in zo'n busje te zitten. Bovendien staat die 7,1 kilometer me ook wel aan. Dat is een afstand die me wel ligt. Mijn prestatie tijdens de selectiewedstrijd heeft mij overigens ook verbaasd. Vooral de tijd van 17.41 had ik niet direct voor mogelijk gehouden. Ik heb nog nooit eerder op een sintelbaan gelopen. Kennelijk gaat me dat goed af. Of ik me in de toekomst alsnog aansluit bij een atletiekvereniging weet ik niet. Het bevalt me goed bij Euros, maar ik heb gehoord dat Kronos ook een gezellige vereniging heeft. Ik zie wel.'

Arriba verslaat Ceres

Arriba heeft z'n laatste competitiewedstrijd gewonnen. Opponent Ceres werd met 69-61 verslagen. Arriba is uiteindelijk in de subtop van de competitie terecht gekomen. Het won dit seizoen meer wedstrijden dan het verloor.

Fekkes tweede op NSK weg

Atleet Marcel Fekkes van Kronos is afgelopen weekend tijdens de NSK wegwedstrijd tweede geworden. Fekkes moest op het parcours tussen Oldenzaal en Enschede Arjan Nieborg uit Maastricht voor laten gaan, zij het met miniem verschil. Op een afstand over 15 kilometer was Nieborg elf seconden sneller dan Fekkes. Bij de dames werd UT-atlete Bodewes derde, achter Antien van der Vegt uit Tilburg en Heleen Plaatzer uit Nijmegen. Plaatzer won. De NSK wegwedstrijd was overigens een geïntegreerd onderdeel van de Hoge Lage Toren Loop. Deze wedstrijd van de Plechelmuskerk van Oldenzaal naar het kleine torentje in de vijver op het UT-terrein werd georganiseerd door Kronos. Opmerkelijk was dat de snelste tijd werd gelopen in de categorie veertig plus. Hiervoor tekende 'oude bekende' Marti ten Kate. Zijn tijd van 48.33 bleek de winnende tijd.

Wanprestatie Piranha

Piranha legde dit weekend een collectieve wanprestatie aan de dag. Het team verloor met 8-6 van Proteus. Ofschoon Piranha in de vierde periode nog langszij kwam (6-6), beschikte Proteus over iets meer gogme in de slotfase. Piranha kreeg twee opgelegde kansen - strafworpen - om afstand te nemen van de rivaal, maar verzuimde dit te doen.

Van Schoote snelste UT'er

Marijn van Schoote was de snelste UT'er tijdens de laatste selectiewedstrijd voor de Batavierenrace. Op de sintelbaan liep hij vrijdag naar een gemiddelde snelheid van 18.33 kilometer per uur (over 5 kilometer). Snelste dame was Martien Schaub (14,56 kilometer per uur).


De commissie van UT-studenten die de GNSK voorbereidt


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.