Voor de bewakingsmedewerkers zijn de twee uurtjes bedrijfsfitness per week al tien jaar vaste prik. De koks van de Bastille klimmen sinds een jaar op de fitnessapparatuur. Een bijzondere groep bij elkaar: de mannen werken in ploegendiensten, onregelmatig en verrichten veel zwaar lichamelijk werk. Sporten in vrije tijd is er amper bij. Sporten (gedeeltelijk) tijdens werkuren is daarom des te meer gewenst.
Voor Henri Herkink (38) van de bewakingsdienst is het uurtje bedrijfsfitness 'heilig'. Sporten, met name voetbal doet hij graag, ook in zijn vrije tijd, als dat mogelijk is. 'Vanuit de bedrijfshulpverlening wordt geëist dat je fit bent. Maar ik vind dit vooral leuk. Dit uurtje gebeurt gedeeltelijk in mijn eigen tijd.'
Collega Gerrit Willemsen (48) vertelt, tijdens het uitvoeren van enkele buikspieroefeningen, dat hij al ruim tien jaar aan bedrijfsfitness doet. 'Ik kom net uit de nachtdienst. Vanochtend om half acht was ik klaar, daarna een paar uurtjes geslapen, wat gegeten en nu ben ik hier aan het sporten. Om vijf uur heb ik avonddienst. Ja, met mijn huidige werktijden is dat wel vermoeiend. Maar na een warme douche voel ik me een ander mens en ben ik weer op en top fit.'
Job van Egteren is sportleraar en coördinator van de bedrijfsfitness. Hij weet dat het uurtje sporten onder zijn leiding een 'heel kostbaar uurtje' is voor deze heren. Dat blijkt wel als chefkok Hans Bosboom aanvankelijk weigert om de pers te woord te staan: 'Ik heb amper tijd om me te ontspannen. Over een half uur ben ik beschikbaar', roept hij Van Egteren toe.
Van Egteren vertelt dat er momenteel zo'n 300 medewerkers op de UT regelmatig hun werkplek achter de computer verruilen voor een uurtje in de gymzaal. 'De populariteit van bedrijfsfitness neemt toe. Wij spelen in op die vraag. Aan de andere kant is de werkgever zelf verantwoordelijk voor het percentage ziekteverzuim. Door het personeel weer in beweging te krijgen kan dat percentage naar beneden worden gehaald. Daarmee werk je aan preventie.'
Een voorbeeld van iemand die na gezondheidsproblemen weer volop ging sporten is Johan Wijering (58), chef binnen/buitendienst.'Ik heb mijn hele leven veel gesport. Maar op een gegeven moment werd het minder; druk op mijn borst, gauw moe, dat waren de klachten. Na een medisch onderzoek bleek dat mijn kransslagader voor 80% was dichtgeslibd. Ik onderging een hartoperatie en kwam daar als herboren uit. Opeens kon ik alles weer. Ik train twee keer in de week in de fitnessruimte van het sportcentrum en fiets elke dag vanuit Losser naar de UT. Job van Egteren begeleidt me daarbij. Ik heb versleten knieën en hij weet precies wat ik wel en niet aan kan. Door dat sporten raak ik alle stress kwijt van mijn werk. Heerlijk.'
Wijering vindt het jammer dat niet al zijn collega's zo fanatiek zijn als hij. Te drukke agenda, onverwachte vergaderingen en onregelmatig werk zijn veelgehoorde excuses. 'Ik ben ook druk, maar die twee uurtjes sporten zijn een vast onderdeel in mijn agenda. Ook ik heb niet altijd zin, hoor. Maar eenmaal bezig, glijdt alle spanning van me af.'
Gezonde week
De Arbodienst Drienerlo en het sportcentrum starten in week 15 het project 'Gezond en sterk op het werk' (GSW). Op vertoon van de medewerkerskaart kan iedereen deelnemen aan verschillende vormen van bewegen. 'We praten juist over bewegen, want dat moet de impuls zijn om mensen weer aan het sporten te krijgen', vertelt Van Egteren. Als eerste activiteit, in week 15, kan er elke dag van negen tot zes uur aan moutainbiken worden gedaan. In de daarop volgende weken staan fitness, beachvolleybal, jeu de boules, zwemmen, kickbiken en tennis op het programma. Week 20 wordt de 'Gezonde week'. In de kantines wordt extra aandacht besteed aan gezonde maaltijden: alle gerechten krijgen een kwalificatie. Verder worden cursussen als 'stoppen met roken' en 'tijd voor tijd (over stress en werkdruk)' onder de aandacht gebracht.
Van Egteren: 'We dwingen niemand ergens toe, maar willen mensen wel bewust maken van hun leefpatroon. Als iemand daadwerkelijk zijn laatste sigaret wil roken, dan willen wij door middel van zo'n cursus hem of haar daarbij ondersteunen.' Volgens de sportleraar heeft onderzoek uitgewezen dat een half uurtje bewegen op een dag helpt om gezondheidsproblemen te voorkomen. 'En dan moet je niet denken aan een half uur hardlopen, maar bijvoorbeeld aan eens wat vaker de trap nemen, op de fiets naar het werk en wandelen in de pauze. Ook dat draagt bij aan een gezondere levensstijl en leidt tot minder kans op artrose en hart-en vaatziekten.'
In september biedt het GSW-project onder de noemer 'Fit' een nieuwe stijl van bedrijfsfitness aan, met als doel om meer medewerkers uit hun bureaustoel te krijgen.
Verleiding
Bloedserieus en fanatiek is chefkok Bastille Hans Bosboom tijdens het afsluitende potje voetbal. Deze keer spelen de koks tegen debewaking. Van Egteren speelt voor scheidsrechter. Af en toe wordt er gemopperd op zaken die de sportleraar door de beugel ziet. In de laatste minuten schopt een van de bewakers het tot de gelijke stand 6-6. Frustratie aan de kant van de koks, maar volgende week zullen ze zich wreken. Nu is het tijd voor de warme douche, waarna ze zich weer in de keuken zullen begeven.
Onder het genot van een Spa rood heeft Bosboom eindelijk tijd voor een praatje. 'Als kok kom je keer op keer in de verleiding. Het is dus goed om te sporten', klinkt het resoluut. 'Sinds een jaar doe ik dit nu twee keer per week. En hoewel ik me fysiek inspan is het toch ontspanning. Ik ben altijd druk en maak lange dagen. In mijn eigen tijd is het onmogelijk om met een groep te sporten. Mijn beroep is zwaar, ik til veel. Onlangs heb ik een tilcurus gedaan. Daardoor ben ik bewuster geworden van mijn lichamelijke capaciteiten. Mijn volgende stap is om nog bewuster om te gaan met voedsel. Tijdens de Gezonde Week in mei geef ik kwalificaties aan de gerechten. Hoeveel calorieën, hoeveel vet, etcetera ... Met gezonde maaltijden aan de slag is belangrijk als kok, maar ook voor mij persoonlijk.'
Maaike Platvoet
Trouwe bedrijfsfitness-deelnemers in actie: (van links naar rechts) Gerrit Willemsen en Henri Herkink van de bewakingsdienst, Ronny Kukken en Hans Bosboom van UT-Catering.
![]()
![]()