Vijftien jaar campuskabel

| Redactie

De Vereniging Campus Kabel vierde afgelopen zondag haar derde lustrum met een reünie voor oud-actievelingen (foto). Onder hen enkele VCK-grondleggers die in 1984 de eerste 250 Claslaan-bewoners via een grote antennemast op het dak van Calslaan 4 aansloten op een klein radio- en tv-kabelnetwerkje. Terwijl kabel-tv halverweg de jaren tachtig voor de normale burger nog onbereikbaar is, groeide het aa

De Vereniging Campus Kabel vierde afgelopen zondag haar derde lustrum met een reünie voor oud-actievelingen (foto). Onder hen enkele VCK-grondleggers die in 1984 de eerste 250 Claslaan-bewoners via een grote antennemast op het dak van Calslaan 4 aansloten op een klein radio- en tv-kabelnetwerkje.

Terwijl kabel-tv halverweg de jaren tachtig voor de normale burger nog onbereikbaar is, groeide het aantal kabelaansluitingen op de campus snel. In 1988 leidde dat tot de oprichting van de Vereniging Calslaan Kabel.

In 1995 kwam voor het eerst het signaal van Kabel Oost (nu Essent) op de campus binnen. Om de VCK-leden ook andere zenders aan te kunnen bieden, moest een deel van het Essent-aanbod weggefilterd worden. De eerste filter, die de VCK zelf ontwikkelde, deed jarenlang goede diensten. Inmiddels is - na een zenderherrastering van Essent - een geavanceerder type ontwikkeld onder leiding van UT-hoogleraar Tauritz. Een klus waaraan twee VCK'ers elk drie studiepunten overhielden.

Een grote klapper maakte de VCK in 1999 met de overname van CaMaKa, de club die tot dan toe het signaal op de Campuslaan en Matenweg verzorgde. De naam veranderde in Vereniging Campus Kabel en de vereniging telt nu zo'n 1450 leden. Inmiddels richt de VCK zich op digitale televisie, de tv van de toekomst.


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.