Verdeelmodel speelt faculteiten parten

| Redactie

De facultaire begrotingen voor 2004, die als basis dienen voor het najaarsoverleg met het college van bestuur, vertonen zonder uitzondering een tekort. De rode cijfers variëren van zes ton tot drie miljoen euro. De oorzaken zijn zowel incidenteel als structureel. (Zie ook rubriek nieuws van het UT-Nieuws) De begroting van de faculteit EWI vertoont een gat van twee miljoen euro, meldt decaan Henk Z

De facultaire begrotingen voor 2004, die als basis dienen voor het najaarsoverleg met het college van bestuur, vertonen zonder uitzondering een tekort. De rode cijfers variëren van zes ton tot drie miljoen euro. De oorzaken zijn zowel incidenteel als structureel.

(Zie ook rubriek nieuws van het UT-Nieuws)

De begroting van de faculteit EWI vertoont een gat van twee miljoen euro, meldt decaan Henk Zijm. 'En ik zie geen mogelijkheid om dat gat te dichten. Daar zijn ingrijpende maatregelen voor nodig, maar ik zou niet weten welke ik moest nemen. Onze hoofdkosten bestaan nu eenmaal uit personeel en infrastructuur en ik kan moeilijk 40 mensen ontslaan. Dat kan formeel niet, dat is niet netjes en het levert op de korte termijn ook nauwelijks geld op.' Het naijlende effect van de lage studenteninstroom van een paar jaar geleden is maar één (incidentele) oorzaak van het miljoenentekort, volgens Zijm.

Een structureel probleem vormt het financiële verdeelmodel. De premiëring door het CvB van goede prestaties in tweede en derde geldstroomonderzoek zou voor EWI lucratief moeten zijn. Maar doordat de inhoud van de premiepot begrensd is, leiden betere prestaties niet tot meer geld, maar zelfs tot gemiddeld lagere premies. 'Ik sta helemaal achter het principe van meer prestaties, meer geld; daar heb ik geen spoor van meningsverschil over met het CvB. Maar zoals het nu werkt, is het voor mijn mensen niet echt motiverend om nog meer projecten binnen te halen,' aldus Zijm.

De faculteit Technische Natuurwetenschappen komt drie miljoen euro tekort. Minimaal. Want daarbij wordt ervan uitgegaan dat er 1,3 miljoen aan inkomsten binnenkomen via de UT-onderzoeksinstituten, maar daarover bestaat nog geen enkele zekerheid. Andries Groening, financiële man van de faculteit, noemt de situatie 'zorgelijk', maar TNW-decaan Bliek voorziet niet dat er 'dramatische maatregelen' nodig zijn om zijn faculteit in leven te houden.

Wel vindt ook Bliek het noodzakelijk dat het premiesysteem op de helling gaat, waarbij betere prestaties op tweede- en derdegeldstroomgebied op dit moment niet automatisch leiden tot meer inkomsten, maar zelfs tot stilstand of achteruitgang. Want dat is 'niet te verkopen', volgens Bliek (zie ook artikel voorpagina).

CTW-decaan Henk Grootenboer heeft een begroting ingediend met een tekort van zeven ton. 'Dat is krap, maar ik lig er nog niet wakker van,' aldus de decaan. 'We kunnen een deel zelf opvangen, omdat we in 2003 een iets groter bedrag overhouden dan begroot.Bovendien zie ik wel perspectief, omdat we betrokken zijn bij een aantal nieuwe opleidingen waar nog groei in zit, zoals industrieel ontwerpen, bmt en technische geneeskunde.' Grootenboer verwacht er wel uit te komen in de herfstgesprkken met het CvB.

De faculteit Gedragswetenschappen komt een kleine zes ton tekort. Hoofdzakelijk als gevolg van extra incidentele uitgaven in 2004, volgens GW-controler Pieter Schaefer, onder meer voor de verhuizing en herinrichting van de faculteit in het voormalige TW-gebouw.

Over de eenmalige overschrijding maakt Schafer zich niet al te veel zorgen, als die tenminste opgevangen mag worden uit de eigen faculteitsreserves. 'Maar als we het op moeten vangen door te bezuinigen, dan hebben we een probleem.' Structureel zou GW quitte kunnen draaien, maar om te kunnen investeren in opleidingen met groeipotentieel, moet er een aantal saneringsmaatregelen genomen, waarvan de effecten pas na 2004 zichtbaar worden.

BBT-decaan Wouter van Rossum voorziet voor 2004 een begrotingstekort van ruim zeven ton. 'En als je daar de tekorten van de instituten Cheps en CSTM bijtelt is het 960.000 euro,' aldus Van Rossum. De rode cijfers zijn volgens hem niet meer dan een 'tijdelijke dip'. 'We waren al bezig om wat tekorten in te lopen, onder meer vanwege een te hoge personeelslast bij BSK.' Een koude sanering is niet nodig, volgens de decaan. 'We gaan het wel redden met het niet opvullen van tijdelijke contracten, het realloceren van mensen. En het loopt heel erg goed met het post-initiële onderwijs dat we aanbieden. Als je het over meerdere jaren bekijkt voorzie ik geen structureel probleem.' Maar het begrote tekort moet wel eerst nog worden weggewerkt, erkent de decaan, en wel in een aantal pittige gesprekken met het college. Ook Van Rossum maakt zich op voor een hete herfst.

Menno van Duuren

Van Rossum

Henk Zijm


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.