Kritiek op TOP-regeling

| Redactie

De regeling voor Tijdelijke Ondernemersplaatsen op de UT leeft te weinig op de campus. Het gros van de high-tech gerichte hoogleraren kent de regeling amper en de bijbehorende renteloze lening is de afgelopen 19 jaar zwaar gedevalueerd. Dit zei scheidend directeur Gijs van Driem van het Bedrijfstechnologisch Centrum Twente (BTC) tijdens het afscheidssymposium dat afgelopen vrijdag op de UT plaatsv

De regeling voor Tijdelijke Ondernemersplaatsen op de UT leeft te weinig op de campus. Het gros van de high-tech gerichte hoogleraren kent de regeling amper en de bijbehorende renteloze lening is de afgelopen 19 jaar zwaar gedevalueerd.

Dit zei scheidend directeur Gijs van Driem van het Bedrijfstechnologisch Centrum Twente (BTC) tijdens het afscheidssymposium dat afgelopen vrijdag op de UT plaatsvond. Volgens Van Driem zou het UT-bestuur meer kunnen doen om hoogleraren en potentiële starters enthousiast te maken voor de TOP-regeling. En de renteloze lening van 30.000 gulden die de starters 19 jaar geleden kregen zou nu gezien de inflatie eerder 30.000 euro moeten zijn dan de 12.000 die er nu voor staat.

Van Driem was BTC-directeur sinds de oprichting in 1982 en zag in die periode zo'n 350 startende bedrijven het BTC binnenkomen en weer verlaten. Samen goed voor zo'n vierduizend nieuwe arbeidsplaatsen in de regio. En dat stemt de vertrekkende BTC-baas, die zijn toko graag ziet als 'broedplaats' voor jonge high-tech ondernemers, tot tevredenheid bij zijn afscheid. Maar is de eens zo innige band met de overbuurman UT aan het verslappen, getuige zijn kritische noot?

Van Driem: 'Nee, die is juist de laatste jaren sterker geworden doordat de UT in 1996 aandeelhouder van BTC-Twente BV is geworden. Ik ben ervan overtuigd dat mijn opvolger die band alleen nog maar verder zal versterken. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de mooie ontwikkelingen rond het ondernemerscentrum van MESA+. Het is prachtig dat de R&D van starters op nano-gebied zo krachtig ondersteund wordt. En voor de verdere commerciële ontwikkeling van die bedrijven kan het BTC weer goede huisvesting bieden.

Van Driems kritiek op de in zijn ogen tanende TOP-regeling wordt niet gedeeld door het CvB. 'De TOP-regeling leeft nog wel degelijk en er zijn zeker niet minder aanvragen dan voorheen,' stelt portefeuillehouder Willem te Beest desgevraagd. Door de inflatie is de renteloze lening misschien inderdaad iets verminderd, maar een hoger bedrag kunnen wij niet uit onze eerstegeldstroom middelen vrijmaken. Vergeet niet dat we ook de vakgroepen al steunen die de TOP'ers opnemen en veel uren in hun begeleiding steken. Daarnaast zijn we bezig om samen met participatiemaatschappij Oost een TOP-Plus-regeling te ontwikkelen. Daarmee willen we het gat dichten tussen de jonge ondernemer die uit de TOP-regeling komt en en het vervolg, de professionele kapitaalmarkt. Daar lopen we straks landelijk mee voorop.'

Volgens Te Beest heeft de UT zelfs voor een belangrijk deel de functie van 'broedplaats' overgenomen van het BTC: 'Van Driemnoemt het BTC nog steeds een incubator, terwijl het meer een bedrijfsverzamelgebouw is. Een broedplaats pur sang, dat is wat er nu aan spin-off bedrijven naast Mesa+ ontstaat. En we hebben natuurlijk het centrum voor student-ondernemers USE; dat zijn de voorlopers van de TOP'ers. Het gaat erom dat dat opeenvolgende scala voor starters er is en dat willen we zeker in de lucht houden,' aldus Te Beest.

Menno van Duuren


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.