Oud papier

| Redactie

DALING. De eerste vooraanmeldingscijfers voor het studiejaar 1992-1993 laten voor de UT een nieuw dieptepunt zien. Slechts 927 aspirant-studenten staan bij het Centraal Bureau Aanmelding en Plaatsing (CPAB) in Groningen te boek als eerstejaars in Twente en dat zou een teruggang zijn van ruim 23 procent (minus 282) vergeleken met het aantal aanmeldingen van een jaar geleden. Delft loopt bijna 9 procent (min 222) terug en Eindhoven ongeveer 16 procent (min 219) en komen op respectievelijk 2369 en 1168 eerstejaars.

Rector magnificus prof. dr. ir. J. de Smit maakt zich vooral zorgen over de daling van het absolute aantal vooraanmeldingen. 'Maar de UT doet het niet slecht. Het marktaandeel is de afgelopen jaren over de hele linie, waar we kunnen vergelijken met studierichtingen van andere universiteiten % afgezien van Bestuurskunde % gestegen.'

Vooraanmeldingscijfers dienen altijd met enige argwaan te worden bekeken: het zijn immers steeds momentopnamen en het CBAP heeft nog een onbekend aantal aanmeldingen niet verwerkt. Uit een overzicht van (UT)Bureau Planning blijkt echter wel dat het werkelijke aantal inschrijvingen op 1 december, de dag waarop de universiteiten worden %afgerekend%, sinds 1985 bijna hoger uitvalt dan de eerste telling van de vooraanmeldingen eind december. De technische faculteiten springen er extra positief uit doordat er na de eerste golf eind december gemiddeld nog 14 procent meer inschrijvingen binnenkomen.

Volgens De Smit loopt de belangstelling voor een technische studie sterker terug dan in andere vakgebieden en de rector noemt dat 'een ontwikkeling die de hele samenleving zorgen zou moeten baren'. De drie tu's zouden daarom bij de ministeries van O&W en EZ moeten aankloppen voor extra steun, bijvoorbeeld om het keuzegedrag van vwo'ers te beïnvloeden. 'De Nederlandse overheid geeft tot nu toe geen duidelijke signalen af', vindt de rector (...).


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.