Oud-Papier

| Redactie

NULZES. `06 is spannend en gezellig. De anonimiteit die je aanneemt, opent je voor andere gesprekken, zoals over seks. Je neemt een andere identiteit aan. Mensen luisteren naar je. De kosten en de afsluitingen neem je voor lief. Als ik mijn rekeningen optel, is het een maand zon, zee en strand met ruim zakgeld. De drang om te bellen blijft.'


Het is een van de reacties uit de enquête die vier bestuurskundestudenten voor de wetenschapswinkel hebben uitgevoerd. Rob Coolen, Mireille Keereweer, Maryvonne Kurris en Angelien Meijerink werden tijdens hun colleges sociale psychologie door hun docent, dr. Erwin Seydel, enthousiast gemaakt voor een onderzoek naar een verslaving aan 06-lijnen, en dan vooral de babbelboxen.

In een babbelbox kun je met z'n tienen tegelijk met elkaar kletsen. Dat kost vijftig cent per minuut, waarvan de PTT en de exploitant beiden de helft krijgen. Het belproces wordt begeleid door een `gespreksleider'. Deze naam suggereert veel, maar het enige dat deze operator doet, is dat hij/zij vloeken en schunnige taal bestraft door de schuldige uit de box te gooien. Verder heeft de operator de taak de mensen zo lang mogelijk aan de lijn te houden.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Stichting Anonieme Bellers (SAB), een vereniging voor belverslaafden. De onderzoekers hebben via deze stichting 43 verslaafden schriftelijk kunnen enquêteren. Doel was te bekijken of de overmatige bellers inderdaad belverslaafd zijn.

Het merendeel hoogstens een middelbare opleiding genoten. Tweederde belt minstens vier keer per dag en bijna de helft hangt langer dan een uur aan de lijn. De telefoonrekeningen zijn er dan ook naar. 40 Procent betaalt meer dan drieduizend gulden(!) Daar staat tegenover dat slechts eenderde van de onderzochten looninkomsten geniet. (…)


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.