Het eerste is geen verrassing. Al in het Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan (HOOP) had Ruttes voorganger Nijs aangekondigd dat de bekostiging van de zes- tot achtduizend niet-EU- studenten in Nederland werd heroverwogen. Met ingang van het collegejaar 2005/6 zou geld `niet meer de enige prikkel' mogen zijn voor het aantrekken van buitenlandse studenten door hogescholen en universiteiten. De precieze plannen voor niet-EU-studenten worden pas rond Prinsjesdag naar de Kamer gestuurd.
Toch slaat de schrik menigeen nu al om het hart. Instellingen mogen voor niet-EU- studenten momenteel zelf het collegegeld vaststellen, wat leidt tot tarieven tussen de 1500 en 12.500 euro. Als de bekostiging die ze nu nog ontvangen verdwijnt, zullen die bedragen alleen maar stijgen en wordt studeren in Nederland voor veel buitenlandse studenten onbetaalbaar.
Een OCW-woordvoerder laat weten dat er daarom wordt nagedacht over een nieuw beursstelsel, waarmee de `beste' en meest gemotiveerde buitenlandse studenten naar Nederland worden gehaald. Dat zou bovendien moeten leiden tot meer structurele relaties met buitenlandse universiteiten. Er zou vijf miljoen euro voor worden uitgetrokken.
De UT lijkt goed voorbereid op de mogelijke maatregel van de staatssecretaris. Eind mei publiceerde een werkgroep van de Centrale Commissie Onderwijs een notitie, uitmondend in een voorstel voor de te hanteren collegegelden voor niet-EU-studenten. De opstellers gingen er in hun becijfering vanuit dat de rijksbekostiging voor deze groep in 2005 zou wegvallen. Eind juni nam het CvB de aanbevelingen van de werkgroep goeddeels over en stelde de betreffende collegegelden vast op 8150 euro voor bèta-masteropleidingen en 6200 euro voor alfa- en gamma-masteropleidingen, met ingang van het collegejaar 2005/2006. Het tarief dat niet-EU-studenten voor een bacheloropleiding aan de UT moeten betalen blijft vooralsnog gehandhaafd op 1476 euro.
Of het kabinet ook de bekostiging van dertigplussers gaat staken wil de woordvoerder niet bevestigen. Er studeren ongeveer 75.000 studenten van dertig jaar en ouder in het hoger onderwijs, waarvan driekwart in het hbo en voornamelijk in deeltijd.
HOP/ UT-Nieuws